Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det roligaste är att få bilder i huvudet”. Hör vad Nawal Siidali och Randa Hassan Ali vill säga till dem som inte läser. Foto: Axel Rosenberg/SVT

Biblioteksklubb i Rinkeby väcker intresse för läsning

Uppdaterad
Publicerad

När projektet Läslust i Rinkeby drog igång klagades det på att det var för få platser och en väntetid på två år. Då drog biblioteket igång sina biblioteksklubbar.

– Vi har blivit väldigt starka i olika läsfrämjande aktiviteter, säger Lena Lanéus, bibliotekspedagog på Rinkeby bibliotek.

Projektet Läslust i Rinkeby drog igång 2018 eftersom många barn i stadsdelens skolor hade svaga skolresultat, något man hoppades kunna råda bot på genom att öka barns intresse för läsning.

Det anordnades lästräffar två gånger i veckan. Projektet blev snabbt så pass populärt att grupperna blev fulla och kötiden växte.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

– Barn och föräldrar blev arga och frågade ”men har ni inte något annat”, och då ploppade det här upp, säger Lena Lanéus, bibliotekspedagog på Rinkeby bibliotek.

”Som att gå på scouterna”

Biblioteksklubben riktar sig till barn 9-12 år och har man väl skrivit upp sig förväntas man dyka upp varje vecka.

– Lika väl som att man går på scouterna, eller i en schackklubb eller har simträning så kan man gå i en läsklubb, att man läser tillsammans med ett gäng kompisar varje tisdag till exempel.

Och Lena Lanéus märker resultat.

– Det är alltid svårt att mäta mjuka värden, men vi ser resultat i att vi väcker ett engagemang. Vi har barn som är engagerade i Nobel i Rinkeby och Tensta och nu i Rinkeby bokfestival.

Läslust på paus

Projektet Läslust som startade det hela kommer ta en paus nu, något som Lena Lanéus beklagar. Inför hösten meddelade stadsdelen att de inte kommer att kunna fortsätta efter sommaren och biblioteket ser inte någon möjlighet att ta över. Läsklubbarna som projektet indirekt gav upphov till består, men det är inte riktigt samma sak menar Lena.

– På biblioteksklubbarna övar vi inte på snabbläsning, utan där ligger krutet på att prata om läsupplevelsen tillsammans: Att prata om det man har upplevt i läsningen och hitta en gemenskap i det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

Mer i ämnet