Foto: Privat

Attack mot polisstation kan ha koppling till narkotikatillslag

Uppdaterad
Publicerad

Vid 01.30, natten till tisdagen, larmades polisen om en brinnande bil vid det pågående bygget av polishuset i Rinkeby centrum. Enligt polisen hade flera maskerade gärningsmän tagit sig in på byggarbetsplatsen och kastat sten och smällare på väktare som arbetade där.

En bil användes för att forcera en grind vid bygget av den nya polisstationen. Flera maskerade personer tog sig sedan in på området och kastade sten och smällare mot väktare som fanns på platsen. Väktarna är inte fysiskt skadade. I den brinnande bilen fanns även pyroteknik som antändes.

– Det smällde och smattrade som sjutton, säger en person som var på plats vid händelsen till SVT Nyheter Stockholm.

Polishuset i Rinkeby

Personen som SVT Nyheter Stockholm pratat med säger att det såg ut som en riktad attack mot bygget av den nya polisstationen. Något som polisen bekräftar.

– Det var riktat mot polisstationen, säger Lars Byström, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Brandmän från Storstockholms brandförsvar var på plats och släckte bilbranden.

– Bilen var uppkörd mot barackerna där vid bygget av nya polisstationen. Det var någon form av fyrverkeripjäs i bilen, säger Erik Westling, ledningsoperatör Storstockholms brandförsvar.

Kan ha koppling till insats under kvällen

Polisen hade tidigare under kvällen gjort ett tillslag i området där man beslagtog narkotika.

– Det kan ha koppling till det. Det är inte helt ovanligt att det blir reaktioner på en sådan sak, säger Lars Byström presstalesperson vid Stockholmspolisen.

En förundersökning om mordbrand och försök till grov misshandel är inledd. Ännu är ingen gripen.

Polisen kommer att ha personal på plats i Rinkeby under dagen för att prata med eventuella oroliga medborgare och ta emot tips från personer som kan ha sett eller hört något.

Byggföretaget ska se över säkerheten

Mats Tapper från byggföretaget NCC är produktionschef för polishuset Rinkeby. Han är glad att ingen person skadades i samband med händelsen och säger att man nu ska se över säkerheten på bygget.

Mats Tapper är produktionschef för polishusbygget. Foto: SVT

– Vi ser över säkerheten i samråd med polisen och Familjebostäder så att något liknande inte ska kunna hända igen, säger Mats Tapper.

Försenad byggstart för nya polishuset

Det gamla polishuset i Rinkeby stängde 2014. Året efter togs beslut att man skulle bygga ett nytt och nya polishuset skulle stå klart redan 2017. Men byggstarten försenades av flera orsaker, bland annat var det svårt att hitta något företag som ville ta på sig att bygga. Det larmades även om att det var svårt att rekrytera poliser som ville jobba i Rinkeby. Till slut tog NCC på sig att bygga och det första spadtaget togs 12 december 2017. Det nya polishuset ska vara klart under hösten 2019.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polishuset i Rinkeby

Mer i ämnet