Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om vad som fick kommunen att starta stipendiet i klippet. Foto: Michelle Derblom Jobe/SVT

Botkyrkas stipendium i Adrianas minne delas ut för första gången

Uppdaterad
Publicerad

Efter att 12-åriga Adriana sköts till döds startade Botkyrka kommun ett stipendium i hennes minne för att betona vikten av att jobba för att motverka våld. Och på måndagen korades vinnarna av stipendiet för första gången.

– Den som får stipendiet ska rikta sig mot barn och ungdomar och verka för ett vålds- och brottsfritt Botkyrka, säger Parvaneh Sharafi som är områdesutvecklare i Botkyrka kommun.

Stipendiet är på 10 000 kronor och kan delas ut till både organisationer och enskilda personer. De första vinnarna blev Botkyrkas nattvandrare och Julian Khalaf som gått ett mentorsprogram mot våld och nu föreläser om ämnet. Tidigare har han främst föreläst på skolor men efter vinsten vill han också besöka fritidsgårdar på kvällstid.

– Det är en väldigt stor ära att få det här priset, särskilt eftersom det är första gången det delas ut. Det ger mig också mer driv att fortsätta, det är viktigt just för att oskyldiga hamnar i kläm, säger Julian Khalaf.

Nyheter från redaktionen i Flemingsberg
Julian Khalaf var en av de två stipendiaterna. Foto: Michelle Derblom Jobe/SVT

Hör Parvaneh Sharafi berätta vad kriterierna för att vinna  stipendiet är.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från redaktionen i Flemingsberg

Mer i ämnet