En majoritet av de tillfrågade uppgav att uthyrningen fungerat bra eller mycket bra. (Arkivbild. Fastigheten på bilden har inget med de aktuella privata bostäderna att göra) Foto: TT

Bra för integrationen med inhyrda privata bostäder

Uppdaterad
Publicerad

I Nacka har man försökt lösa bostadssituationen för nyanlända genom att delvis hyra av privatpersoner, och det har varit väldigt bra för integrationen, visar en undersökning som kommunen låtit göra.

I Nacka kommun bor cirka 150 vuxna och barn som anvisats till kommunen av Migrationsverket i bostäder som kommunen hyr av privatpersoner. Det handlar både om fritidshus, lägenheter och del av eller hela villor.

Enligt lag måste kommunerna ordna bostäder till de nyanlända som anvisats till kommunen av Migrationsverket. Nacka kommun har köpt många bostadsrätter som de hyr ut till nyanlända men kommunen har också bedrivit kampanj för att få privatpersoner att hyra ut, något som kommunen alltså tyckt fungerar bra.

Värdar och hyresgäster är nöjda

79 procent av de tillfrågade hyresvärdarna tycker att uthyrningen har fungerat bra eller mycket bra. En stor majoritet, 82 procent, av de som inte behöver bostaden när kontraktet går ut har sagt att de vill förnya kontraktet med kommunen.

– Det här är en av de lösningar som kommunen har tagit fram för att klara utmaningen att ta emot nyanlända på en ansträngd bostadsmarknad och det är glädjande att så många tycker att det både fungerar väl och främjar integrationen, säger Caroline Pierrou, projektledare på Nacka kommun.

Även hyresgästerna är nöjda och det har också visat sig vara bra för integrationen. Vardagskontakterna med grannar och hyresvärd har gjort det lättare för de boende att lära sig svenska och komma in i samhället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.