Foto: TT

Branden i bussdepån släckt

Uppdaterad
Publicerad

Branden i bussdepån på Kungsholmen har kunnat släckas och räddningstjänsten lämnade vid 01-tiden natten mot onsdag.

SL:s bussgarage började att brinna vid 10.30-tiden på måndagen. Under eftermiddagen och natten utvecklades branden och blev mer omfattande. Räddningstjänsten meddelade att branden var helt släckt först under natten mot onsdag.

– Vi kunde lämna i natt vid kvart över ett. Garaget är nu överlämnat till fastighetsägaren, säger Åsa Dehlin, ledningsoperatör vid Stockholms brandförsvar.

Branden startade i samband med ett takarbete, enligt uppgifter från räddningstjänsten. Polisen har upprättat en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet.

Var planerad att rivas

Redan innan branden var det planerat att bussdepån skulle rivas då Stockholm stad planerat att bygga bostäder på plats. Hurvida branden påverkat stadens planer är i nuläget oklart.

– SL kommer att flytta i från området när den nya bussdepån i Tomteboda är färdigställd. När SL har flyttat planeras området att utvecklas med bostäder, lokaler, förskolor, idrottshall och park, skriver Matilda Lewis, projektledare i Stockholms stad i ett mejl.

Det här är ett av förslagen på hur det kan komma att se ut på bostadshuskvarteret där bussgaraget brann. Foto: Enter Arkitektur

SL ställer tillbaka bussarna i brandområdet

SL hade plats för fler än 130 bussar i depån. De har nu tvingats att ställa ut dem på olika platser runtom i Stockholm, bland annat på Gärdet. Men SL kommer att återvända och ställa in bussarna i depån efter att de har röjt upp i området.

– Vi hoppas sedan att kunna återgå och ha vår uppställningsplats i Hornsberg. De kommer inte att kunna stå under tak, men i området för det är ganska stort. Det kommer inte att finnas plats för alla där. Det är ungefär 40 bussar som vi kommer att behöva hitta andra lokaler till, säger Claes Keisu, presskomunnikatör vid SL.

Bygget av den nya bussdepån i Tomteboda vid den nedlagda postterminalen har inte påbörjats ännu. Planen är att den ska vara klar vid 2021.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.