Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
De här läkarstudenterna kommer snart att kunna hoppa in som vikarierande underläkare. Foto: Erik Kammerland/SVT

Brist på sjuksköterskor – då rycker läkarstudenterna in

Uppdaterad
Publicerad
Danderyds sjukhus har gett kompletterande undervisning till läkarstudenter som går sista terminen på sin utbildning. Målet är att de ska vikariera som underläkare och därigenom avlasta ordinarie personal på sjukhusets vårdavdelningar.

När SVT Stockholm kommer på besök håller en grupp läkarstudenter på att uppdatera sina kunskaper kring EKG.

– Efter den här utbildningen kan de hoppa in och göra arbetsuppgifter som vanligtvis sjuksköterskorna ansvarar för, säger Per Wahlenius som är enhetschef på Clinicum där utbildningen sker.

– Vi gör den här satsningen för att försöka minska belastningen på sjukhuspersonalen under covid-19-krisen, säger enhetschefen Per Wahlenius. Foto: Erik Kammerland/SVT

Läkarstudenterna får också kompletterande utbildning i hjärt-lungräddning, larmrutiner, läkemedelshantering, provtagning och teknik för att sätta droppnålar.

– Jag tycker det är jätteroligt att få vara med och hjälpa dem som har det svårt. Det är ju en av anledningarna till att jag ville bli läkare, säger Nessim Al Khalili som pluggat på läkarlinjen i fem år.

Läkarstudenten Nessim Al Khalili har just fått kompletterande utbildning i EKG. Foto: Erik Kammerland/SVT

Avlastar ordinarie personal

Redan den 20 mars började Danderyds sjukhus att ge kompletterande utbildning till flera olika yrkesgrupper för att underlätta arbetet för den ordinarie personalen.

Läkare, sjuksköterskor och undersköterskor från öppenvården har vidareutbildats för att kunna avlasta arbetet på inom slutenvården.

Här får studenterna träna på att ta EKG – en metod att mäta hjärtats elektriska aktivitet. Foto: Erik Kammerland/SVT

Arbetsterapeuter, dietister, kuratorer och logopeder har fått kompletterande utbildning så de kan arbeta som assisterande undersköterskor. De ersätter till viss de mer erfarna undersköterskorna, som nu flyttats över till intensivvården.

Sammanlagt har Danderyds sjukhus nu vidareutbildat över 350 medarbetare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Stockholm

Mer i ämnet