Stefan Bergström är sedan 12 år tillbaka gruppledare för Centerpartiet i Sundbyberg. Foto: SVT

C-topp i Sundbyberg utreds internt

Uppdaterad
Publicerad

I tolv år har Stefan Bergström varit gruppledare för Centerpartiet i Sundbyberg. Han var en av de som drev igenom ett maktskifte i kommunen 2015, mitt under mandatperioden. Nu har ett internt missnöje med hans ledarstil lett till en anmälan som utreds av Centerpartiet centralt. Stefan Bergström själv avfärdar anklagelserna som politiskt spel.

– Det känns lite speciellt att det här kommer nu när vi förhandlar om makten, säger han.

Anklagelserna riktade mot gruppledaren Stefan Bergström handlar dels om hans maktutövande, där personer hävdar att han inte släppt fram andra kandidater och styrt för mycket av politiken själv, och dels om hur han beter sig gentemot andra partiföreträdare.

Stefan Bergström själv menar att dessa anklagelser är grundlösa och att inga partimedlemmar i Sundbyberg framfört kritiken direkt till honom innan anmälan gjordes.

– Man har inte haft anständighet att prata med mig eller andra i ledningen tidigare utan gör det först nu, säger Stefan Bergström.

Hör hela Stefan Bergströms svar på anklagelserna om maktmissbruk och stadgebrott i videon ovan.

SVT i kontakt med missnöjda medlemmar

SVT Stockholm har varit i kontakt med flera nuvarande och tidigare medlemmar som ger en bild av Stefan Bergström som en person med en hårdför ledarstil. Personerna vill vara anonyma och citeras därför inte i text. Partiföreträdare från andra partier i kommunen ger en bild av att Stefan Bergström drar ett stort lass lokalt genom sitt engagemang, men att det samtidigt framstått som att partiet har slitningar.

Rädsla och nepotism i anmälan

I anmälan mot Stefan Bergström lyfts flera punkter fram och man menar att han brustit i sin roll som gruppledare och kretsordförande.

I anmälan står det:

”Gruppledare, kommunalråd och kretsens ordförande är en och samma person.”

”Medlemmar uppger att de är rädda för vår gruppledare.”

”Utöver detta så har gruppledaren anställt sin man som kommunikatör på 30 procent vilket också varit föremål för skriverier. Hans man som ska sköta partiets kommunikation är ej svensktalande.”

”De senaste 4 åren har tre kvinnor (gruppledare i nämnder för C) valt att lämna sina uppdrag på grund av missnöje med partiets gruppledare.”

Distriktet utreder anmälan

Nu utreder distriktsstyrelsen och partistyrelsen Stefan Bergströms agerande och väntas ge besked i december. Michaela Haga, som är ordförande i distriktsstyrelsen, avböjer att kommentera utredningen.

Stefan Bergström styr nu Sundbybergs kommun tillsammans med Liberalerna och Socialdemokraterna. Han menar att den egentliga anledningen till att medlemmar visar missnöje är det faktum att partiet nu bytt samarbetspartners.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.