Chefjuristen Pär Cronhult menar att det brister i stadens kontroller av snöröjningen Foto: TT/SVT

Chefsjuristen kritiserar hur Stockholms stad kontrollerar snöröjningen

Uppdaterad
Publicerad

Chefsjuristen Pär Cronhult kritiserar Stockholms stads sätt att kontrollera snöröjningen i Stockholms stad. Han menar att avtalet är tydligt men kontrollen av utförandet slappt och förlåtande.

Pär Cronhult jobbar som chefsjurist på den liberala tankesmedjan Den nya välfärden. Han är expert på offentlig upphandling och har gått igenom de upphandlingar som gjorts mellan Stockholms stad och entreprenörerna som sköter snöröjningen.

Chefsjuristen menar att upphandlingarna i sig är korrekta och tydliga men att staden, trots uppenbara brister, godtar leverantörernas ursäkter för att inte leverera den nivå som avtalet kräver.

Därmed får stockholmarna en helt annan produkt än de betalat för.

– Om man upphandlar en tjänst och har beskrivit vad man vill få, så måste man också se till att man får det, säger han till SVT.

Trafikborgarrådet: ”Framförallt inte skett sandning”

Trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) håller med om kritiken som handlar om plogningen och huruvida den gjorts korrekt eller inte.

– Vi har ju haft mycket isbildning. Där finns en tilläggsdel i avtalen som jag förstått och som man kan avropa och det har inte skett. Framförallt har det inte skett sandning som skulle ske, säger han till SVT.

”Man får inte den snöröjning man betalat för”

Efter att ha gått igenom upphandlingarna menar Pär Cronhult att stockholmarna inte får den snöröjning som de betalar för.

– När jag läser upphandlingsdokumentet och det som man har upphandlat så bedömer jag att man inte får den snöröjning man betalar för. Om upphandlingsdokumentet ska tolkas på något annat sätt, då är det väldigt illa upphandlat, säger han till SVT.

Fotnot: Intervjun med Daniel Helldén gjordes innan den externa granskningen som staden beställt var klar. Han ville därför inte kommentera kritiken närmare. Granskningen visade på stora brister och trafikkontoret har polisanmält entreprenörerna som sköter snöröjningen i Stockholms stad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.