Rima Almadeh är en av de civila brottsutredare som gjorde det möjligt att åtala serievåldtäktsmannen för 24 våldtäkter. Foto: Lisa Liljefors SVT/ur polisens förundersökningsmaterial

Hon var med och nystade upp fallet med Nytorgsmannen

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen börjar rättegången mot den man i 35-årsåldern som misstänks för 24 våldtäkter. En grupp på fyra civila brottsutredare jobbade intensivt med fallet vilket ledde fram till att mannen kunde gripas och åtalas. SVT har träffat utredare Rima Almadeh.

– Det var i samband med att vi utredde ett narkotikaärende mot mannen som vi hittade många av de här övergreppsfilmerna i mannens telefon. Vi utredare var inte alls beredda på det här, säger Rima Almadeh som är civil brottsutredare på Polismyndigheten.

Det är ett digert material som ligger till grund för åtalet. Mannen misstänks för 24 våldtäkter varav en är rubricerad som grov våldäkt. De flesta våldtäkterna ska ha skett mellan åren 2019-2020 men i åtalet finns också två våldtäkter från perioden 2012-2013. Mannen åtalas också för grov fridskränkning, kränkande fotografering och barnpornografiinnehav. De flesta av de misstänkta våldtäkterna har skett i mannens lägenhet i närheten av Nytorget på Södermalm.

Nytorgsmannen

Träffade kvinnorna på krogen och på internet

– Vi har utrett en man som misstänks för att ha utfört fruktansvärda brott, om mannen senare kommer att klassas som en av landets värsta våldtäktsmän återstår att se. Jag är bara en av flera utredare som jobbat med det, säger Rima Almadeh.

Mannen har under senare tid gjort en del medgivanden. Rättegången, som till större delen kommer hållas bakom stängda dörrar, kommer att pågå i 22 dagar.

Initiativ Gryning – polisregion Stockholms arbete mot brott i nära relationer

  • Resurs: Drygt 100 nya medarbetare i regionen ingår i satsningen på särskilt utsatta brottsoffer. Förstärkningen består till stor del av extern civil kompetens och interutbildningar pågår under 2021.
  • Metod: Användning av ett utvecklat bästa arbetssätt. Här ingår bland annat tidig bevissäkring, utbildningar inom hedersrelaterad brottslighet och sexualbrottsutredningar.
  • Samverkan: Nya lokala samverkansinitiativ och kompetensutveckling i samarbeten inom polisen. Till exempel utvecklar och utbildar under året Teknikspaningssektionen andra sektioner inom hemliga tvångsmedel vid brott mot särskilt utsatta brottsoffer.
  • Norm: Brott mot särskilt utsatta ska väga lika tungt som insatser mot det gängrelaterade våldet. Det dödliga våldet i hemmet är en av regionens viktigaste prioriteringar. Polisen ska även använda sin starka röst för att påverka attityder i det övriga samhället.
  • Evidens: Utvärdering av arbeten inom verksamheter som utreder brott i nära relationer på lokalpolisområden (Linnéuniversitetet) och sexualbrottsgruppen i Polisområde Stockholm nord (Brottsförebyggande rådet). Slutrapporterna är två av flera underlag inför beslut om framtida organisation av verksamheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nytorgsmannen

Mer i ämnet