Transporterna av covidtester räddar Lars-Göran Göranssons ekonomi. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Covidtransporter räddar taxi i fritt fall

Uppdaterad
Publicerad

Intäkterna från transporter av covidtester och misstänkt covidsmittade är räddningen för taxibranschen som befinner sig i fritt fall.

– Jag ångrar att jag inte utbildade mig till ambulansförare. Det här är det bästa jag gjort, säger Djamel Zeghachov, taxiförare som för tillfället kör patienter.

I en strid ström svänger taxiförarna in vid tältet, där Matti Wafira står i det tunga regnet och lämnar ut lådor med testkit. Allt rullar på snabbt och smidigt, till skillnad mot hur det var i mitten av juni när Taxi Stockholm drog i gång verksamheten, som de utför på uppdrag av Region Stockholm.

– Den 16 juni körde vi ut 600-700 tester, då var det lite mer kaosartat. Nu har vi byggt en fungerande organisation och har kapacitet att leverera 8 000 tester per dag, säger Mikael Kaalen, logistiksamordnare.

Corona i Stockholm

Så här såg det ut när SVT följde med och levererade hemtester i somras:

För Taxi Stockholm är de här transporterna avgörande, eftersom pandemin tryckt ner företagets ekonomi i botten.

Lars-Göran Göransson är en av taxiförarna som kör testerna. Han har ett åkeri med fem taxibilar.

– Jag hade aldrig i min vildaste fantasi trott att vi skulle hamna i det här läget. Före pandemin hade jag 14 anställda, nu har jag bara 9 kvar, säger han.

Saknar det sociala

Bolagets omsättning har sjunkit till 45 procent av vad den var tidigare och i mars-april när det var som värst var den nere på 20 procent.

– I oktober hade jag fått tillbaka hoppet och omsättningen hade ökat till 60 procent, men när de skärpta restriktionerna sedan kom gick proppen ur. Därför betyder det här jättemycket, säger han.

Enligt Lars-Göran Göransson att de flesta är väldigt tacksamma över att testet levereras hem. Men trots att han möts av vänliga personer saknar han de vanliga kunderna.

– En viktig del i det här jobbet är den sociala kontakten med kunderna. Människan är ju ett sällskapligt djur som lever i flock. Nu umgås jag nästan bara med min fru.

När SVT träffade Lars-Göran i juli resonerade han kring en andra våg, så här lät det:

”Ångrar att jag inte utbildade mig till ambulansförare”

Flera av hans kolleger har också tillfälligt sadlat om och transporterar misstänkt covidsmittade personer för att avlasta ambulansorganisationen.

Guy Irenius och Djamel Zeghachov har varit taxichaufförer i decennier och är glada för att kunna göra en insats.

– Jag ångrar att jag inte utbildade mig till ambulansförare. Det här är det bästa jag gjort, säger Djamel Zeghachov.

Guy Irenius, som är utbildad undersköterska, känner också att han hamnat i sitt rätta element.

– Det känns fint att försöka underlätta resan för dem som mår riktigt dåligt. Även om de ligger med syrgas kan vi prata om lättsamma saker. Det är en belöning när en gammal person, som man hjälpt, tittar på dig med varma ögon.

Guy Irenius tycker att det känns fint att försöka underlätta resan för de som mår riktigt dåligt. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet