Södertäljenätverket poserar inne på en restaurang. Foto: Polisen

Därför anonymiserar SVT så stor andel av de kriminella i vår rapportering

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Varför väljer SVT att anonymisera grovt kriminella? Skyddar ni dessa brottslingar? Detta är reaktioner som ofta kommer i samband med att vi rapporterar om grov brottslighet utan att gå ut med namn och bild på de dömda personerna. Men trots att man idag kan få fram identiteten på en gärningsman genom en enkel googling ska vi medier hålla huvudet kallt och ta på allvar att vi fortfarande har en särställning – där en namnpublicering får mer långgående konsekvenser än de anonyma forumens.

Hampus Rundberg

tf redaktionschef och ansvarig utgivare

SVT Stockholm har tittat på brottshistoriken för 500 gängkriminella som kan kopplas till ett 40-tal grupperingar. Av alla dessa hundratals dömda brottslingar är det endast en handfull som vi namn- och bildpublicerar. Orsaken är att en namnpublicering hos oss inte bara skadar den enskilda personen utan även anhöriga, barn till den dömda och kanske brottsoffer. De kommer att behöva leva med publiceringens konsekvenser.

Gängledare som offentliga personer

Tumregeln som vi har är att man som offentlig person får tåla en tuffare granskning och att man då lättare kan komma att publiceras med namn och bild om man begår ett brott. Det klassiska exemplet är folkvalda politiker men även näringslivstoppar kan i våra ögon anses vara offentliga på ett sätt som gör att de kan komma att hängas ut lättare.

Narkotikan och gängen

Men kan grovt kriminella också anses vara offentliga? Vi har i vår granskning namnpublicerat vissa av de personer som agerar ledare för grupperingarna och som dömts för grov brottslighet. Om man direkt eller indirekt styr våldet som på många plan påverkat Stockholm de senaste åren har man också valt att bli en offentlig person som kräver en mer ingående granskning.

Kartläggningen visar sambanden

Syftet med vår kartläggning har varit att se samband och mönster mellan individer och platser i Stockholms län. Vi anonymiserar inte de dömda personerna för att skona dem från att offentliggöras utan av respekt till anhöriga och personer i deras direkta närhet. Det är den pressetik vi jobbar utifrån. En pressetik som ska tålas att ifrågasättas och diskuteras.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Narkotikan och gängen

Mer i ämnet