Christer Axenryd och hans hustru Susanne arrangerar en motorcykelkortege på söndag till minne av den dödade 20-åringen. Foto: Privat

De ordnar mc-kortege till minne av 20-årige Eric

Publicerad

På söndag arrangeras en kortege av motorcyklar och bilar till minne av den 20-årige man som sköts till döds av polis tidigt på torsdagsmorgonen. Initiativet kommer från vänner till den dödes familj.

Christer Axenryd och hans hustru Susanne är vänner med den drabbade familjen sedan 30 år tillbaka. De fick beskedet om dödsskjutningen när de befann sig inne på en affär.

– När vi kom hem och hade plockat upp matvarorna och försökte förstå vad som hänt satte vi oss på altanen och pratade. Jag har deltagit i många olika välgörenhetsevent med motorcyklar och tänkte att vi kanske kunde göra något sådant. Eric älskade verkligen motorcyklar, berättar Christer Axenryd.

Över 20 000 delningar

Christer och hans fru Susanne fick klartecken från 20-åringens familj att arrangera en minneskortege som ska starta i Skarpnäck på söndag vid lunchtid. Man lade upp en text på facebook och hoppades att inlägget kanske skulle delas ett hundratal gånger men på lördagsmorgonen hade det istället delats mer än 34 000 gånger.

– Ja, det är helt otroligt! Vi har blivit kontaktade av mc-folk från hela Sverige som vill vara med i kortegen. Nu kommer människor från Skåne, Blekinge och Göteborg och det kommer också människor med Downs syndrom. Det är faktiskt helt överväldigande, säger Christer Axenryd.

Ingen protestaktion

Christer och hans fru är noga med att påpeka att det inte handlar om någon protestaktion mot polisen efter det som hänt.

– Vi har en bra dialog och har fått grönt ljus från polisen att genomföra kortegen om vi bara håller oss till de lagar och regler som finns, berättar han.

I kortegen kommer den döde 20-åringens mor och syster även att delta.

– Vi kommer att ha ett par motorcyklar längst fram och sedan kommer bilen där de två åker och efter det rullar resten av motorcyklarna och även de bilar som deltar.

Kortegen avslutas med en minnesstund på den plats i Vasastan i centrala Stockholm där 20-årige Eric miste sitt liv på torsdagsmorgonen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Eric Torell

Mer i ämnet