De ska leda Karolinskas nya styrelse

Uppdaterad
Publicerad

Den borgerliga alliansen i Stockholms landsting föreslår att Håkan Sörman och Eva Fernvall blir nya ordförande och vice ordförande i Karolinskas nya styrelse. Samtidigt utökas styrelsen till sju personer.
– För att få en ordentlig nystart för sjukhuset är jag personligen oerhört glad att två så erfarna personer som Håkan Sörman och Eva Fernvall har varit beredda att axla de två ledande positionerna, säger finanslandstingsråd Irene Svenonius (M).

Allianspolitikerna föreslår att Håkan Sörman, tidigare vd på SKL, ska bli ny ordförande och att Eva Fernvall, tidigare ordförande för Vårdförbundet, ska bli vice ordförande för Karolinska.

– Det är inte utan viss bävan som man tackar ja till att nomineras till det här uppdraget, säger Håkan Sörman under presskonferensen och fortsätter:

– Om landstingsledningen anser att jag kan bidra till att stabilisera och får en nystart för Karolinska så tycker jag att det är ett hedersuppdrag. Det här är en kronjuvel, ett internationellt erkänt sjukhus.

”Medarbetarna är navet”

Eva Fernvall beskriver nomineringen som en fantastisk möjlighet. Och understryker att medarbetarnas förtroende är mycket viktigt för henne.

– Medarbetarna är navet för svensk sjukvård. Får inte vi deras förtroende som ledning så kommer inte de ha det bästa mötet med patienten, säger Eva Fernvall och fortsätter.

– Jag tror att vi alla inom några år kommer känna att 'vad kul att Stockholm får ha ett så fint sjukhus', säger Eva Fernvall.

Styrelsen breddas

Den borgerliga alliansen förslår att Karolinskas ledning utökas från fem till sju personer.  

– Det är viktigt att vi har en styrelse med en sammansättning med blandade kompetenser och erfarenheter som gör att man kan genomföra ägardirektiven och leda en verksamhet med 16 000 anställda, säger Irene Svenonius (M). 

Ylva Hambraeus Björling och Håkan Nilsson från den gamla styrelsen föreslås få förnyat förtroende, meddelar Svenonius.  

Vidare nomineras Kjell Asplund, tidigare generaldirektör på Socialstyrelsen, och Karin Eliasson, hr-direktör på Autoliv, till Karolinskas nya styrelse.

Gamla styrelsen avgår

Under tisdagen kom beskedet att hela styrelsen för det skandalomsusade Karolinska universitetssjukhusets ställer sina platser till förfogande.

Nya Karolinska har lidit av ekonomiska skandaler och fått hård kritik för att ha överanvänt konsulter och kostat skattebetalarna alldeles för mycket pengar.

Här är åtgärdspunkterna

Visa

Efter styrelsens avgång har alliansen i landstinget nu listat upp fem punkter som man har- eller ska åtgärda på Nya Karolinska:

1. Tekniska problem som uppstod i samband med att sjukhuset togs i drift har åtgärdats.

2. Nya kontrollfunktioner och rutiner har tillsatts efter en bristfällig ekonomistyrning.

3: En otillräcklig styrning med ett överanvändande av konsulter gör att landstinget nu vill se en ny styrelse för Nya Karolinska.

4: Alliansen slår fast att totalkostnaden för sjukhuset borde ha varit lägre. Därför förhandlar man nu om nya lån med lägre ränta.

5: Söka politiskt samförstånd kring långsiktiga strategiska frågor för sjukhuset.

Källa: DN Debatt

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen på Nya Karolinska

Mer i ämnet