Foto: SVT

Finansregionrådet: ”Landstingshuset kommer säljas till annat ändamål”

Uppdaterad
Publicerad

Landstingshuset är för dyrt och därför vill majoriteten i Region Stockholm flytta därifrån. Nu säger finansregionrådet att fastigheten kan komma att säljas.

– När vi lämnar landstingshuset är det mest sannolika att det kommer säljas till annat ändamål, säger Iréne Svenonius (M).

I landstingshuset på Kungsholmen sitter Region Stockholms förtroendevalda politiker och den politiska ledningen. Nu har byggnaden, som är cirka 10 000 kvadratmeter, blivit för stor och för dyr anser majoriteten.

Regiondirektören ska leta efter billigare alternativ

Om budgeten fastställs i regionfullmäktige den 17-18 november kommer regiondirektören få i uppdrag att börja leta efter billigare lokaler. Enligt Iréne Svenonius (M) är tanken att huset, som ägs av regionen, ska säljas.

– Det finns inte någon värdering av fastigheten ännu, därför går det inte att säga hur stora intäkterna kan bli, säger hon.

Socialdemokraterna, som sitter i opposition i regionen, avböjer att kommentera planerna på en flytt och försäljning av landstingshuset.

Bakgrund landstingshuset:

Landstingshuset hette tidigare Garnisonsjukhuset. Det var ett militärsjukhus för svenska armén mellan 1811–1969. Från 1952 fungerade Garnisonssjukhuset som ett långvårdssjukhus. 1971 byggdes det om och blev förvaltningsbyggnad för Stockholms läns landsting.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.