Två av deras barn har skjutits ihjäl: ”Var kommer alla vapen ifrån?”

Publicerad

Skjutningarna i västra och norra Stockholm för drygt två veckor sedan tog två människors liv. Ett av offren var en 23-årig man från Blackeberg. Hans mamma hörde skottlossningen och rusade ner till porten för att med sin egen kropp skydda sonen från skytten.

Det är det andra barnet föräldrarna förlorar till dödsskjutningarna. Förra året dödades 23-åringens storebror utanför en restaurang i Rissne i Sundbybergs kommun.

23-åringen har tidigare varit dömd för våldsbrott och narkotikabrott, men det är något som han hade lagt bakom sig, enligt föräldrarna.

”Alla dödar varandra”

Föräldrarna är trötta på dödsskjutningarna. De tycker inte att polisen och regeringen gör tillräckligt för att stoppa importen av vapen och droger, och frågar sig var alla vapen kommer ifrån. Pappan till 23-åringen menar också att segregationen är stor i vissa områden i Stockholms län.

– Varför har de delat upp områdena i Rinkeby, Tensta och Vällingby? De har gjort det till ett psykhem där alla dödar varandra, säger han.

”Varför finns det inga kameror?”

Föräldrarna kräver att polisen och regeringen gör något åt de olösta morden och åt den rådande situationen i vissa områden i Stockholms län. Pappan undrar varför det inte finns fler övervakningskameror för att säkra bevis.

Omfattande arbete pågår

Efter skjutningarna i norra och västra Stockholm har polisen satt in extra resurser för att utreda fallen och för att skapa trygghet i områdena. I både Blackeberg och Kallhäll har polis i ökad utsträckning varit på plats sedan skjutningarna inträffade. I Blackeberg har bland annat MC-poliser arbetat ute för att öka synligheten av polis i området.

Under snart två veckor har polisen jobbat med tekniska undersökningar, informationsinhämtning och dörrknackning. Ännu är ingen frihetsberövad för något av brotten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer