Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gärningsmännen filmade sig själva när de sköt mot en lägenhetsdörr i Fruängen i januari och la ut det på sociala medier. Så här såg det ut. Foto: Sociala medier

20-årig gängledare döms till 18 års fängelse i ett av de största fallen i våldsvågen i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Sex personer döms för flera grova våldsbrott i södra Stockholm i januari. En av de dömda, en 20-årig man, som kallade sig ”Louise Gucci” döms till 18 års fängelse. Enligt domen har ungdomar utfört grova brott åt den utpekade gängledaren ”Kurdiske räven”.

Domen rör bland annat mordförsök, förberedelse till mord och grovt vapenbrott. Det handlar om skjutningar i Fruängen och Dalen i södra Stockholm i januari. Domen avser även förberedelse av en skjutning i Skarpnäck, som avbröts efter ett polisingripande, och vapenbeslag i Jordbro. De dömda är mellan 15 och 20 år.

20-årig man rekryterade unga – kallade sig ”Louise Gucci”

En av de sex dömda är en 20-årig man, som av polisen pekas ut som en ledande gestalt i Zero-nätverket – ett kriminellt nätverk i Jordbro i södra Stockholm. Gänget samarbetar med nätverket Foxtrot, som styrs av ledaren ”Kurdiske räven” från utlandet.

20-åringen har enligt domen gett i uppdrag åt de yngre personerna att skjuta flera personer, något som syns i krypterade chattar där han bland annat använt sig av sitt alias ”Louise Gucci.”

Han döms till 18 års fängelse för bland annat mordförsök, anstiftan av försök till mord och anstiftan av förberedelse till mord.

– Min klient är förstås inte nöjd med det domslut som tingsrätten har kommit fram till. Nu måste jag noga gå igenom skälen tingsrätten haft för att komma fram till den här domen, men jag utgår från att domen kommer överklagas, säger advokat Anton Strand som företräder 20-åringen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör 20-åringens försvarsadvokat Anton Strand om bevisningen och om längden på straffet hans klient döms till. Foto: Advokatfirman Defens

Ytterligare fem personer döms

En 15-åring och en 16-åring döms för bland annat mordförsök och grovt vapenbrott till sluten ungdomsvård i ett år och fem månader, respektive ett år och två månader, för skjutningen i Dalen.

Tingsrätten dömer också en 19-årig man till sju år och sex månaders fängelse för bland annat medhjälp till mordförsök. En 20-årig man döms till fyra år och nio månaders fängelse för bland annat medhjälp till förberedelse till mord för händelsen i Skarpnäck.

Ytterligare en 18-åring döms till ungdomsövervakning i ett år för bland annat medhjälp till förberedelse till mord.

Pappan: ”Jag är glad över domen”

I 18-åringens fall skriver rätten att det finns förmildrande omständigheter eftersom han har en funktionsnedsättning som innebär sen utveckling och påverkar hans konsekvenstänkande, något hans pappa tidigare berättat om.

Pappan till 18-åringen säger efter domen till SVT:

– Jag är glad över domen. För det första för att de ska flytta på honom från området och det andra är att socialtjänsten kanske tar det på allvar nu, vilket de inte gjorde när jag bad om hjälp innan brottet. 

Pappan lägger till att efter straffet ska de flytta från Sverige, det är den enda lösning han kommer på, säger han till SVT. 

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s reporter Sofia Yohannes berätta mer om den 20-årige man som misstänks ha lejt yngre personer till olika våldsdåd, bland annat en skjutning i Fruängen. Foto: SVT och sociala medier

Se SVT:s livesändning om domen via den här länken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.