På golvet i en lägenhet hittade polisen en större mängd amfetamin. Foto: Från polisens förundersökning

Nio personer döms i stor knarkhärva – unga användes som kurirer

Uppdaterad
Publicerad

En 22-årig man från Kista döms till fängelse i sju år och tio månader för att ha haft en ledande roll i en stor knarkhärva i Stockholm. Mannen ingår i en mindre gruppering av kriminella som misstänks för inblandning i flera mord i Stockholmsområdet de senaste åren.

Totalt döms nio personer för inblandning i knarkhärvan där polisen bland annat beslagtog 28,5 kilo amfetamin och drygt fyra kilo ecstasytabletter.

Under en husrannsakan i en lägenhet i Sundbyberg hittade polisen kilovis med amfetamin. På vinden hittades kassar fyllda med ecstasy. Värdet på narkotikan var enligt åklagarsidan minst fem miljoner kronor.

Idag dömdes två personer för synnerligen grovt narkotikabrott. Huvudmannen, en 22-årig man, döms till sju år och tio månaders fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott, medan den andre mannen döms till fängelse i fyra och ett halvt år för samma brott.

Ytterligare fyra män döms till fängelse för grovt narkotikabrott. De får fängelse i mellan två år och fyra år och tio månader.

Unga knarkkurirer

Två av de åtalade var 15 respektive 16 år när de användes som kurirer och transporterade cirka två kilo amfetamin från Stockholm till Göteborg. Brotten de döms för har enligt tingsrätten ett samlat straffvärde som uppgår till fängelse i fyra och ett halvt år. Men på grund av deras låga ålder döms de till ungdomsvård.

Ytterligare en man döms till fängelse i fyra månader för att ha innehaft ecstasy i överlåtningssyfte.

Kvinna frias

Däremot frias en kvinna som varit åtalad för att ha ställt sin bostad till förfogande för hantering av narkotika av olika slag. Även i vissa andra delar ogillas åtalet av tingsrätten.

– I de delarna så har de åtalade inte fällts fullt ut. Det har funnits besvärande omständigheter som talat i riktning för att de begått de gärningar som åklagaren har påstått, men vi tycker inte att det är ställt utom rimligt tvivel, säger Björn Skånsberg, chefsrådman vid Solna tingsrätt.

Misstänkt huvudman gripen i Spanien

En annan misstänkt huvudman åtalades inte då han flytt utomlands. Han greps dock i oktober i Spanien och sitter nu häktad i Sverige. Även den personen ingår i den mindre gruppering av kriminella som den nu dömde huvudmannen tillhör. En tredje person som tillhör gänget och som misstänks vara inblandad i knarkhärvan har polisen inte lyckats hitta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.