SVT:s reporter Jaqueline Balcer Bednarska utanför säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt.

Misstänkt huvudman i knarkhärva gripen i Spanien

Publicerad

En av de misstänkta huvudmännen i en omfattande narkotikahärva i Stockholm har gripits i Spanien. Det meddelade åklagarsidan när rättegången idag startade i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt.

Idag inleddes den 15 dagar långa rättegången i den narkotikahärva där polisen beslagtagit 28,5 kilo amfetamin. Det var under sommaren som det stod klart för polisen att det fanns en gruppering som började bli en viktig aktör på narkotikamarknaden i framförallt västra Stockholm.

Polisen inledde då hemlig avlyssning och kameraövervakning. Utredningen ledde fram till den lägenhet i Sundbyberg där polisen fann kilovis med amfetamin och kassar fyllda med ecstasy. Värdet på narkotikan är enligt åklagarsidan minst fem miljoner kronor.

Greps i Spanien

Innan domstolsförhandlingen inleddes under onsdagen framkom nya uppgifter om en av de två huvudmän som fram tills nu varit på fri fot. Mannen greps under tisdagskvällen i Spanien. Den gripna huvudmannen är inte åtalad och rättegången kunde fortsätta som planerat.

Det är totalt tio personer som står åtalade för olika former av narkotikabrott. För fyra av personerna handlar det om misstankar om synnerligen grovt narkotikabrott. Vissa av de åtalade erkänner innehav av narkotika men alla de åtalade förnekar ansvar gällande de tyngsta åtalspunkterna.

Tabletter med narkotikapreparatet ecstasy, även kallat MDMA. Foto: Från polisens förundersökning

Organiserad verksamhet

Under den första förhandlingsdagen presenterade åklagarsidan sin version av vad som ska ha hänt. Det blev tydligt att de vill bevisa för rätten att det handlar om organiserad narkotikaverksamhet. Åklagarsidan tryckte på att kommunikationen mellan de inblandade skett genom krypterade mobiltjänster. De inblandade ska också konsekvent ha använt sig av olika smeknamn.

Två av de misstänkta är minderåriga, 15 år respektive 17 år. De misstänks bland annat för att ha att ha fraktat två kilo narkotika från Stockholm till Göteborg. Björn Sandin är försvarsadvokat till 15-åringen.

– Hans inställning i den här delen, där han är åtalad för grovt narkotikabrott, är att han förnekar brott. Misstanken mot honom går ut på att han enligt åklagaren skulle ha transporterat en viss mängd narkotika från Stockholm till Göteborg tillsammans med en annan person. Det är en misstanke som han förnekar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer