Efter att polisen satte upp kameror på torgen i Rinkeby och Tensta säljs allt mer droger i trapphus och garage. Foto: Michelle Derblom Jobe/SVT

Droghandeln i Järva har flyttat in i garage och trappuppgångar

Publicerad

Sedan polisen satte upp kameror på torgen i Rinkeby och Tensta säljs allt mer droger i trapphus och garage. Efter mordet i ett garage på nyårsafton planerar nu Familjebostäder att sätta upp övervakningskameror.
– Vi har bland annat påträffat en skarpladdad AK47 i ett garage i Rinkeby nyligen, säger områdespolisen Erik.

Tidigt på nyårsafton sköts en ung man ihjäl i ett garage i Rinkeby. Enligt uppgifter till SVT var mannen kopplad till den så kallade ”Dödspatrullen” och var boende i området.

Kerstin Aggefors är ordförande i den lokala hyresgästföreningen och har sin bil i samma garage.

– Min reaktion vara bara ”jaha”. Tyvärr blev inte min reaktion större än så.

Varför tror du att du reagerade så?

– Därför att det har varit tidigare skjutningar och jag vet vad som pågår i stadsdelen, säger hon.

Många boende är rädda

Enligt polisen har det länge varit stökigt i många garage i Järva-området. Boende vittnar om personer som röker hasch och vandaliserar garagen med stulna fordon. Polisen är regelbundet där för att leta efter narkotika, vapen och stulna fordon.

– Boende har berättat för mig vid flera tillfällen att de kommer hem, de kanske har jobbat sent, och träffar på de här personerna i garaget. De känner sig otrygga, säger områdespolisen Erik, som inte vill att vi tar med hans efternamn.

SVT har pratat med boende som vill vara anonyma. De är rädda för sin säkerhet. Förutom gäng i garaget vittnar de om rester av olika droger på marken.

– Jag hittade en spruta, och de har varit här inne och förstört bilar, säger en kvinna som inte vågar gå ensam till garaget.

Övervakningskameror ska nu installeras

Hyresgästföreningen har under ett par år drivit frågan om kameraövervakning i garagen, utan resultat. Men när SVT träffar hyresbolaget Familjebostäder berättar de att kameror nu ska installeras för att öka tryggheten.

Handlar det om det här mordet?

– Jag kan inte säga att det var det som gjorde att vi bestämde oss, det var en lång rad händelser. Polisen har gjort ett stort arbete att störa den här verksamheten i centrum men då har den flyttat ut till bostadsområdena, där problemen eskalerat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer