Stadsdelsdirektör Per Kjellander har tagit emot synpunkter på att reglerna kring avhopparverksamheten har blivit striktare. Foto: SVT

Personal flyttas efter upprepade attacker i Spånga-Tensta

Uppdaterad
Publicerad

På tre veckor skedde fem attacker av olika slag riktade mot stadsdelsförvaltningen i Spånga-Tensta. Nu misstänker man att åtstramningen av avhopparverksamheten för unga kriminella kan ligga bakom attackerna.

– Jag får indirekta tips om att jag inte borde driva igenom förändringar i verksamheten, säger stadsdelsdirektör Per Kjellander.

Under en period på ungefär tre veckor utsattes stadsdelsförvaltningen i Spånga-Tensta för en rad attacker. Bland annat besköts lokalerna till den sociala insatsgruppen. Nu väljer förvaltningen att flytta verksamheten till andra lokaler.

 – Det har varit fem attentat på väldigt kort tid som har fått olika konsekvenser. Lokalen som de sköt in i har vi stängt permanent för den verksamhet som var där, säger Spånga-Tenstas stadsdelsdirektör Per Kjellander.

Skjutningen som Per Kjellander syftar till är den senaste av attackerna. Det var den sociala insatsgruppens lokal i Tensta som först fick rutorna krossade och dagen efter även besköts.

Synpunkter på att verksamheten stramades åt

Den sociala insatsgruppen fungerar som en avhopparverksamhet för unga kriminella och under det senaste året har man stramat åt verksamheten eftersom att vissa tog med sig utomstående dit.

– Har man lämnat kriminalitet så måste man säkra upp att de här personerna inte har vidare kontakt med kriminella, säger Per Kjellander.

Och dessa attacker har skett efter att man blivit mer strikt i vilka som vistas i lokalerna?

– Så är det. Det här är en förändring som skett successivt under året och vi har fått synpunkter innan och nu kom en konkret attack.

Synpunkterna har yttrat sig genom anonyma mail och lappar som satts upp vid lokalerna.

– Jag får indirekta tips om att jag inte borde driva igenom förändringar i verksamheten. Jag kan få en rekommendation som någon har hört någon säga och så når det fram till mig, de har sina vägar för att föra fram budskapet.

Många ur personalen påverkades

En av de första attackerna inträffade när ett brinnande bildäck kastades in i entrén till stadsdelsförvaltningens kontor i Lunda industriområde. När personalen kom till jobbet på morgonen hade det brunnit på ett våningsplan och i princip hela huset var rökskadat.

– Det var en chock och väldigt tråkigt, säger socialsekreteraren Vivianne Dimitry.

Nästan 200 personer arbetar i byggnaden. Verksamheten fick dels stängas ned helt under en period och nu får man arbeta med provisoriska lösningar i väntan på renoveringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.