Regeringen borde agera och ge Läkemedelsverket dispens för vissa moderna behandlingar, det anser etikprofessorn Niels Lynöe. Foto: TT

Etikforskare: ”Regeringen måste gripa in”

Uppdaterad
Publicerad

Ge Läkemedelsverket dispens för vissa moderna behandlingar som saknar alla tillstånd. Det anser etikprofessor Niels Lynöe som vill att regeringen griper in efter att en begäran att få behandla en svårt sjuk patient med celler från moderkaka nekats.

Efter Macchiarini-skandalen anser bland andra forskaren Niels Lynöe att det blivit svårare att få dispens för experimentell vård, även om den kan rädda liv.

Ett exempel är den omdiskuterade forskningsstudien vid Karolinska universiversitetssjukhuset i Huddinge, där forskare med hjälp av celler framodlade från moderkaka har behandlat Max och andra svårt sjuka patienter som genomgått benmärgstransplantation, som SVT Nyheter Stockholm tidigare har rapporterat om.

Macchiarini-skandalen

Läs mer: Forskningsskandalen på Karolinska – Detta har hänt

För några veckor sen sa Läkemedelsverket nej till en ny ansökan om att få använda cellerna till en svårt sjuk patient.

Patienter kommer i kläm

Men rädslan för nya misstag gör att patienter kommer i kläm och undanhålls rätten till modern behandling. Det anser Britt-Marie Frost, överläkare på barnonkologen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

– Det är enstaka patienter där man har kommit till vägs ände men där vi vet att det finns modern vård som skulle kunna hjälpa dem. Det är en rättighet tycker jag för en patient som är döende att kunna ha tillgång till det, säger hon.

Regeringen måste gripa in

Hon för stöd från etikprofessor Niels Lynöe, vid Karolinska institutet, som anser att regeringen måste gripa in, både när det gäller att utfärda dispens och se över lagstiftningen.

– Socialdepartementet skulle kunna bemyndiga exempelvis Läkemedelsverket att ge dispens i den här situationen, tills man har utrett och sett om lagstiftningen är för restriktiv när det gäller den här typen av innovativa behandlingar.

Varför tror du att situationen är som den är i dag?

– Jag tror att man har tagit stora intryck av den så kallade Macchiarini-affären. Man har kanske tidigare sett att man har varit för liberal när det gäller tillstånd, säger Niels Lynöe.

Ängslig sjukvårdsbyråkrati

Även Britt-Marie Frost upplever att Macchiarini-skandalens oetiska operationer med plaststrupar skapat en ängslig sjukvårdsbyråkrati. Vilket en del anser att den bromsar modern forskning och behandling vid livshotande tillstånd.

– Jag tror att det har mycket att göra med Macchiarini-affären och sen har det också att göra med konflikten mellan forskarteam. Att den enskilda patienten ska behöva lida, det tycker jag är tråkigt.

Olika tillstånd som krävs för icke godkända läkemedel

Icke godkända läkemedel/behandlingar måste ha något av följande skriftliga tillstånd:

Klinisk läkemedelsprövning – om syftet är forskning då produktens egenskaper i kroppen undersöks t ex effekter och biverkningar. En läkemedelsprövning ska även ha tillstånd från regional etikprövningsnämnd.

Sjukhusundantag – om syftet är att behandla enstaka patienter med produkt som ännu inte utvärderats i läkemedelsprövning. Även möjliigt för enstaka patient efter att produkten undersökts i klinisk läkemedelsprövning.

Gäller enbart läkemedel för avancerad terapi, exempelvis cell- och genterapier samt vissa vävnadstekniska produkter som specialtillverkas för varje patient.

Compassionate use – om syftet är att tillverkaren erbjuder sjukvården läkemedel vid svåra sjukdomar där det saknas godkänd behandling. Läkemedlet ska ha kommit långt i utvecklingsprocessen och visat sig ha en positiv risk/nytta-balans, men finns ännu inte tillgänglig för försäljning.

Licens – när sjukvården har behov av ett läkemedel som inte finns tillgängliigt i Sverige, men t.ex. är godkänt i andra länder. Läkaren motiverar licensbehovet  och ansökan görs  av apotek.

Källa: Läkemedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Macchiarini-skandalen

Mer i ämnet