Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Faisal Muse menar att mängden poliskontroller kan ge känslan av att leva i en visitationszon. Hör honom i videon ovan. Foto: Eleni Terzitane/SVT

Efter regeringens besked: ”Känns redan som att vi bor i en visitationszon”

Publicerad

Under tisdagen meddelade regeringen och Sverigedemokraterna att de vill utreda möjligheten till visitationszoner. Men det finns de som menar att vissa bostadsområden redan fungerar som visitationszoner eftersom det görs många poliskontroller där.

– Vi befinner oss redan i ett stadium av visitationszoner, säger Faisal Muse, processledare på Folkets Husby.

Folkets Husby gör egna, lokala, trygghetsundersökningar och konstaterar att en stor del av de svarande männen och pojkarna i deras senaste enkätundersökning stoppats av polis de senaste tolv månaderna.

Faisal Muse, som är processledare på Folkets Husby, pekar därför på att mängden poliskontroller kan ge känslan av att redan leva i en så kallad visitationszon.

Nyheter från SVT:s Järvaredaktion 2022

Hör Faisal Muses reaktion på regeringens utredning, i videon ovan.

Kriminologen: Riskerar urholka förtroendet

Manne Gerell är kriminolog vid Malmö universitet. Han menar att visitationszoner kan ha en viss brottsförebyggande effekt och vara ett bra redskap för polisen. Men att zonerna också riskerar att skapa en motvilja hos dem som blir kontrollerade.

– Särskilt de som bor i utsatta områden tenderar att vara de som drabbas av den här typen av saker, säger Manne Gerell.

– Det riskerar att urholka förtroendet för polisen om det görs för mycket. Att personer kanske inte längre vill samarbeta, vittna eller anmäla brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s Järvaredaktion 2022

Mer i ämnet