Foto: Privat

MP i Stockholmsregionen uppmanar Temsamani att avgå

Uppdaterad
Publicerad

Efter att miljöpartisten Mohamed Temsamani pekats ut som islamist reagerar nu flera av hans partikollegor. På onsdagskvällen meddelade Miljöpartiet i Stockholmsregionen att de uppmanar Temsamani att lämna sitt politiska uppdrag.

Strax efter 21:30 på onsdagen meddelade Miljöpartiet i Stockholmsregionen att de nu uppmanar Temsamani att lämna sitt politiska uppdrag för partiet.

”Vi ser allvarligt på anklagelserna och har tillsammans med lokalavdelningen arbetat för att reda ut exakt vad som har hänt och hur vi ska kunna gå vidare. Efter att ha tagit del av anklagelserna och haft samtal med Temsamani och andra företrädare i MP Solna har Miljöpartiet i Stockholmsregionen uppmanat Temsamani att lämna sitt politiska uppdrag för Miljöpartiet.”

MP-krisen

Det skriver Elin Olsson, ordförande för Miljöpartiet i Stockholmsregionen, i ett mejl till SVT Nyheter Stockholm.

”Han borde lämna frivilligt”

Under tisdagen rapporterade SVT Nyheter Stockholm att Mohamed Temsamani, som är aktiv inom Miljöpartiet i Solna, under 2012 gjorde praktik för Frihets- och Rättvisepartiet i Egypten – ett parti med starka band till den religiösa och politiska organisationen Muslimska brödraskapet.

Det framkom även att han gjort det så kallade Rabaa-tecknet flera gånger, som enligt många experter är en symbol för att man stödjer Mohammad Mursi och Muslimska brödraskapet. Han har skrivit flera tweets i positiva ordalag om Turkiets president Erdogan.

Miljöpartiets gruppledare i Skärholmen sade tidigare under onsdagen att han är förvånad över att Temsamani sitter kvar.

– Jag tycker att han borde lämna frivilligt eller så måste gruppledarna ha ett ordentligt samtal med honom för att han ska lämna vårt parti, säger Rebwar Hassan (MP).

– För mig är han en islamist. Vad gör de i vårt parti, säger Rebwar Hassan.

Kallar rapporteringen för häxjakt

Miljöpartiet i Solna har inte velat svara på SVT:s frågor i över två veckors tid, men de skickade ett pressmeddelande efter gårdagens publicering, undertecknat av gruppledarna Bernhard Huber och Victoria Johansson. De skriver bland annat att partiet stödjer Temsamani och beskriver rapporteringen som en häxjakt på muslimer.

De skriver att Temsamanis praktik hos Frihets- och Rättvisepartiet var en del av hans studier och att han inte var involverad i det politiska arbetet. Solnamoderaten Hanif Bali håller inte med.

– Han är ordförande för en förening som Muslimska brödraskapet själva säger är anslutna till dem, dessutom gör han praktik där. Någonstans måste man kalla en spade för en spade – särskilt om man gräver en grop med den, säger Hanif Bali.

Visade solidaritet med de mördade

Miljöpartiet i Solna skriver att Mohamed Temsamani gjort Rabaa-tecket, fyra fingrar i luften, för att visa solidaritet med personer som mördades av militären vid Rabiaatorget i Egypten 2013.

Kan det inte vara så?

– Då undrar man ju varför han har Muslimska brödraskapets logotyp på tröjan när han gör det. Den här storyn går helt enkelt inte ihop. Det är för mycket som pekar på att han har sympatier för och har arbetat för Muslimska brödraskapet, säger Hanif Bali.

Miljöpartiet skriver i sitt pressmeddelande att det här är en häxjakt på muslimer, vad säger du om det?

– Det är de som jag tycker är allra mest provocerande med deras inlägg. De drar ett likhetstecken mellan att vara islamist eller stötta islamistiska organisationer och att vara en vanlig muslim, säger Hanif Bali.

MP i Solna avböjer intervju

Under hela onsdagen har SVT Nyheter Stockholm försökt nå Miljöpartiet i Solna för att kunna ställa följdfrågor kring deras pressmeddelande. Men de har inte velat ställa upp på en intervju.

Gruppledaren Bernhard Huber skriver i ett mejl att han inte anser att det är problematiskt att Mohamed Temsamani gjorde praktik hos Frihet- och Rättvisepartiet i Egypten, eftersom det var sanktionerat av Stockholms universitet.

Han skriver också att ”det pågår en diskussion om tolkningen av Rabaa-tecknet som de aktivt följer” och att det var ett tecken som gjordes för att visa stöd för demokratirörelsen i Egypten som nu har uppfattats mycket negativt i svensk kontext, vilket de tar på stort allvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MP-krisen

Mer i ämnet