Statens institutionsstyrelse (Sis) har 21 ungdomshem runt om i landet. Foto: Marcus Ericsson/TT

Pojkarna som rymde ifrån Sis-hem i Göteborg är tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagskvällen togs en tonårspojke av polisen i Haninge söder om Stockholm. 14-åringen var enligt polisen efterlyst för att ha avvikit tillsamans med en annan pojke från det behandlingshem de var placerade på. På söndagen rapporterades det att båda pojkarna var tillbaka på Sis-hemmet.

Enligt uppgifter till Expressen rör det sig om den 14-åring som är misstänkt för att ha skjutit med automateld mot en lägenhetsdörr i Fruängen i december, och som i måndags rymde från Sis-hemmet utanför Göteborg.

Polisen vill inte bekräfta att det är denna person som påträffades eller hur länge han varit efterlyst, med hänvisning till att de aldrig går in på identitet. Pojken greps i samband med att han kontrollerades av en patrull.

– Jag vet inte exakt varför patrullen valde att kontrollera honom, men vi gör lite fler kontroller generellt nu med anledning av våldsvågen vi haft, säger presstalesperson Helen Boström Thomas till SVT.

Tillbaka till behandlingshemmet

Polisen uppger att pojken under lördagskvällen togs med till stationen för att senare köras tillbaka till behandlingshemmet.

Den misstänkte 14-åringen rymde tillsammans med en annan tonårspojke som även han misstänks för inblandning i en skjutning, i Gubbängen.

Under söndagen rapporterar P4 Göteborg att båda pojkarna är tillbaka på hemmet. På P4:s fråga om de ska övervakas mer nu svarar chefen för ungdomshemmet, Catharina Högberg:

– Vi har ju kontroll på alla ungdomar och även på de här två såklart.

SVT har sökt Catharina Högberg men hon avbörjer att kommentera saken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.