Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag är både stolt muslim och svensk medborgare, men det här uttalandet gjorde mig genuint ledsen”. Hör Aisha och andra elever på Väsby nya gymnasium om utspelet. Foto: Hashi Ahmed/SVT

Eleven Aisha om Åkessons moské-utspel: Känner mig inte trygg längre

Uppdaterad
Publicerad

Jimmie Åkessons, (SD), utspel om att riva och stänga moskéer i Sverige, väckte starka reaktioner. Så även bland gymnasieelever i Stockholm.

– Jag blev genuint ledsen, säger gymnasieeleven Aisha.

Det var under Sverigedemokraternas landsdagar som partiledare Jimmie Åkesson lyfte fram förslaget om att riva och konfiskera moskéer i Sverige.

– Vi behöver riva moskéer där det sprids antisemitisk propaganda, sade Åkesson.

Utspelet splittrade Tidöpartierna och statsminister Ulf Kristersson beskrev det som ”respektlöst”.

Åkesson tonade senare ner sitt uttalande något, i en intervju med Ekot. Men vidhöll att han anser att en del moskéer bör stängas, och att man senare kan besluta vad man ska göra med lokalerna.

Eleverna besvikna

SVT Stockholm besökte Väsby nya gymnasium för att prata med några elever om hur de reagerade på Jimmie Åkessons utspel.

– Jag tycker det är tråkigt att han sprider det här offentligt, man får tycka vad man vill, men han är ändå en partiledare, säger gymnasieeleven Aisha.

Ungdomsledaren: ”Oron har blivit större”

Sakariya Hirsi, engagerad samhällsprofil, möter många ungdomar dagligen. Han säger att många av samtalen han har med de unga, handlar mycket om oro.

– Det är så svårt att motverka den här oron. För många ungdomar jag pratar med, tycker att oron har blivit mycket större de senaste åren.

Starta videon för att höra fler röster från gymnasieelever om Jimmie Åkessons utspel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.