Nazistsymboler klottrade på Vasa reals vägg. Foto: Privat

Skolor attackerade med nazistklotter

Uppdaterad
Publicerad

När eleverna på Vasa real och Cybergymnasiet i Stockholm kom till skolan på måndagsmorgonen möttes de av nazistiska symboler. Hakkors och texten ”judesvin” hade klottrats på väggarna vid ingången.

– Det är rosa hakkors som har klottrats, riktiga hardcore-nazister om man säger så, säger Marlene Terkowsky, vd för PPS som äger Cybergymnasiet.

Skolorna ligger i närheten av varandra och klottret har gjorts i samma färger på båda skolorna.

Nazistklotter på skolor

– Cybergymnasiet är en riktigt multikulturell miljö. Vi har så många olika rötter. Det känns extra tråkigt eftersom många söker sig till oss just för att vi speglar hur det svenska samhället ser ut i dag, säger Marlene Terkowsky.

”Ofattbart att det händer”

På Vasa real med totalt runt 800 elever i årskurserna 5 till 9 och det finns tre särskilda judiska klasser. 

Calle Nathanson, pappa till en 13-årig flicka på Vasa real, blev bestört när hans dotter berättade vad som hänt.

– Skolan hade bombarderats av klotter. Det är ofattbart att det händer, säger han till SVT Nyheter.

Hur tog din dotter det här?

– Det är nog svårt att förstå. Hon sa att det nog bara var några dumma pojkar som varit fulla i helgen. Men jag har svårt att tro att det var en engångsföreteelse. Jag är fruktansvärt upprörd över det här. Jag ser det som en organiserad nazistvåg som sveper in, med tanke på händelserna i Kärrtorp och i Malmö i helgen.

Båda skolorna har polisanmält klottret.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nazistklotter på skolor

Mer i ämnet