Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hemlösa Danijela nekas lägenhet – Socialborgarrådet vill förenkla i socialtjänsten. Foto: Malin Benett Klarin/SVT

Rapport: En del av Stockholms socialtjänst förstör för den andra

Uppdaterad
Publicerad

Socialtjänsten har i uppdrag att hjälpa hemlösa till bostad. I en flera år gammal utvärderingsrapport beskriver personal att en annan del av socialtjänsten, försörjningsstödet, kan slå undan benen på hemlösa som inte kan få fram alla de intyg i tid som reglerna för försörjningsstöd kräver. Men det ska ändras på i Stockholms stad, säger socialborgarrådet nu.

”Du måste vara frisk för att kunna vara sjuk”. Det är något som journalister som granskar socialtjänsten och vården ofta får höra utsatta människor klaga.

Regler om intyg, kontoutdrag och närvaro på möten i tid, tillgång till mobiltelefon och möjlighet att tala för sig – högarna med papper ansamlas i plastkassar på härbärgena och hotellhemmen. En av dem som kämpar är Danijela, som SVT Nyheter Stockholm nu kan berätta om.

– Det blir ju paradoxalt om det är den funktionshindrade individen som ska driva hela processen, säger Tom Palmstierna, professor och överläkare i psykiatri, till SVT Nyheter Stockholm.

Nya riktlinjer ska tas fram

Enligt socialtjänstlagen ska hjälp erbjudas den som är i svår nöd och inte kan klara sig på egen hand. Och att någon sover på olika härbärgen, och får en försämrad hälsa, är en dyrare insats än att genom systemet Bostad först stötta dem till egen lägenhet och behandling. Det har konstaterats i utvärdering och forskning.

En utvärderingsrapport som Sweco gjort för Stockholms stad för flera år sedan pekade på att det är viktigt att tjänstemän kan agera flexibelt utifrån en persons behov, men det behövs också tydligare riktlinjer för att lägenhetsförmedling till utsatta inte ska ske godtyckligt. Och byråkratin inom försörjningsstödet måste minska.

Hör socialborgarrådet förklara varför det behövs nya riktlinjer i videon längst upp.

”Avbruten insats” kan inte överklagas

Enligt socialtjänsten på Östermalm, som Danijela tillhör, så kan en insats om till exempel försökslägenhet ”avbrytas” och då kan den sökande inte överklaga detta, eftersom man kan avbryta utan formellt beslut.

– Det låter helt barockt. Har man tagit ett beslut så får man väl stå för det, eller så får man ta ett annat beslut. Avbrutet beslut, det har jag aldrig hört talas om, säger överläkare Tom Palmstierna.

Förmedlade lägenheter I stockholms stad

Antal lägenheter som förmedlats till socialförvaltningen från Bostadsförmedlingen (och de kommunala bolagen):

2017: 33       

2018: 42       

2019: 50       

2020: 50       

2021: 48       

2022: 40

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.