Natten mot fredag exploderade något i en port till ett flerfamiljshus i Upplands väsby, nordväst om Stockholm. Foto: Johan Nilsson/TT

Explosion i bostadshus i Upplands Väsby – fem gripna

Uppdaterad
Publicerad

Natten mot fredag inträffade en explosion i porten till ett flerbostadshus i området Väsbyskogen i Upplands Väsby, nordväst om Stockholm. Fem personer har gripits misstänkta för allmänfarlig ödeläggelse. Ytterligare två personer har hämtats till förhör, enligt polisen.

Klockan 00.36 natten mot fredag inkom larm till polisen från boende i en fastighet i området Väsbyskogen i Upplands Väsby, norr om Stockholm, som hört höga smällar.

När polisen kom till platsen visade det sig att något hade detonerat i porten. Explosionen har orsakat skador på porten, men enligt personal på plats verkar fastigheten i övrigt inte ha fått några större skador.

– Vi vet ännu inte vad som detonerat eller vem som står bakom. Vi kommer att utreda vilka motiv som kan finnas, säger Mats Eriksson, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Senare under natten grep polisen fem personer misstänkta för allmänfarlig ödeläggelse, och ytterligare två personer ska förhöras.

Övervakningsfilmer

Polisen inleder en förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse, grovt vapenbrott och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Under natten arbetar polisen vidare med att göra en brottsplatsundersökning och höra vittnen i området.

– Vi kommer även att titta på övervakningsfilmer som finns i området och se om det kan hjälpa oss i arbetet, säger Mats Eriksson.

Explosion kvällen innan

Senast natten innan inträffade två detonationer, även de i den nordvästra Stockholmsregionen, en i Tensta och en i Järfälla-området, bara några kilometer från Upplands väsby.

Ser ni någon koppling till den händelsen, eller andra våldsdåd som skett den senaste tiden?

– Det finns saker som tyder på att vissa händelser då andra våldsbrott inträffat kan hänga samman, men det är inget jag kan bekräfta i nuläget. Men vi undersöker naturligtvis om det finns kopplingar, säger Mats Eriksson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.