Nya blommor läggs i den tomma trappan. Foto: SVT

”En minnesplats borde upprättas”

Uppdaterad
Publicerad

Det stora blomsterhavet, nallarna och breven togs bort i natt från Sergels torg, men redan har nya blommor kommit på plats. Och frågan är om det ska bli något minnesmärke.

På Sergels torg låg fram till i natt det enorma blomsterberget som hedrade offren för terrorattacken på Drottninggatan. Men när SVT Nyheter Stockholm är där så kommer Marwa Dahodi med en bukett, hon lägger den mitt på den nu tomma trappan.

Stockholm stad tror att många kommer att fortsätta lägga ner blommor.

Terrordådet i Stockholm

– Lägger man blommor på stan så får de ligga kvar så länge de är fräscha och fina, sedan tar vi bort dem på samma sätt som vi gjorde med blommorna i natt när de inte längre är fräscha, säger Erik Johansson, talesperson på trafikkontoret.

På kommunen tycker man däremot det är för tidigt att uttala sig om ifall en minnesplats/minnesmärkelse ska upprättas.  Vi frågar förbipasserande om de tycker det ska bli någon form av minnesmärke.

Marwa Dahodi  som lägger blommor där idag på den tomma trappan tycker inte det.

– Ska man ha en minnesplats för det här så ska man även ha för andra händelser där flera människor har dött. Självklart är detta hemskt, därför är jag här idag och ska lägga blommor.

Läs också: Blomsterhavet tas bort

Gustav Larson Foto: SVT

Andra tänker att det kanske ska vara en minnesplats, men frågan är mer var.

– Jag tänker att precis som det ligger en plakett i gatan där Olof Palme blev mördad och där det ligger andra minnesmärken för andra händelser, så ja. Varför inte? Detta är något som påverkar hela Sverige och Stockholm. Så jag tycker man borde ha något minnesmärke, säger Gustav Larson.

Åsa Sandvret håller med.

Åsa Sandvret Foto: SVT

– En minnesplats borde upprättas. Men om det ska vara precis här på sergels torg, det vet jag inte, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet