Eric Torells mamma Katarina Söderberg vill att frågan om vållande till annans död ska prövas. Foto: Lisa Liljefors/SVT

Erics familj vill driva frågan om vållande till annans död

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått en dryg vecka sedan 20-årige Eric Torell med Downs syndrom blev ihjälskjuten av tre poliser i Vasastan. Familjen vill nu att frågan om vållande till annans död ska prövas.
– Jag är helt övertygad om att där och då i parken så tror Eric att poliserna leker med honom, säger Erics mamma Katarina Söderberg.

I lägenheten i Skarpnäck, där Eric Torell bodde växelvis tillsammans med sin mamma, ligger Erics favoritkepsar sorterade på hatthyllan. En dryg vecka efter dödsskjutningen på Norrbackagatan i Vasastan har trappuppgången och innergården fyllts med blommor. Hemma i lägenheten finns många bilder på Eric som barn och vuxen.

Mamman: Övertygad om att Eric trodde det var en lek

Det var på morgonen den 2 augusti som polisen larmades om en person med ett föremål som likande ett vapen, men som senare visade sig vara en leksakspistol. När polis kom till platsen uppstod en situation som poliserna upplevde som hotfull. Poliserna avlossade skott mot Eric Torell som avled till följd av skadorna.

– Jag är helt övertygad om att där och då i parken så tror Eric att poliserna leker med honom, säger Erics mamma Katarina Söderberg när SVT träffar henne i hemmet.

Katarina Söderberg försöker sätta ord på känslorna.

– Det är bottenlös sorg och ett stort hål i hjärtat att Eric inte finns längre. Det är svårt att ta in, säger hon.

Hon beskriver hur grannarna i området har varit ett stort stöd och att de tidigare i veckan träffades för att sitta ner och tillsammans i stillhet och tystnad minnas Eric.

Vill pröva frågan om vållande till annans död

Åklagare vid Särskilda åklagarkammaren utreder just nu om de inblandade poliserna agerat korrekt. Familjen vill tillsammans med målsägarbiträdet Tomas Nilsson att frågan om vållande till annans död nu ska prövas. Om Särskilda åklagarkammaren skulle välja att lägga ner fallet finns det rättsliga möjligheter för familjens målsägarbiträde att driva fallet vidare som ett enskilt åtal.

– Det fanns ju fortfarande en chans att han skulle överleva om de hade startat hjärt- och lungräddning på en gång, säger Katarina Söderberg.

Polisen avstår från att kommentera

SVT har sökt polisen som avstår från att kommentera. I ett mejl skriver de:

”Ni har ställt frågan om regionpolischef Ulf Johansson vill ställa upp för en intervju med anledning av den tragiska dödsskjutningen för en vecka sedan. Nu pågår en utredning ledd av åklagare och därmed anser han inte att det är lämpligt att svara på ytterligare frågor.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Eric Torell

Mer i ämnet