Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Södermalmspolisen Fredrik Ehrström kontrollerar en bil på Hornsgatan. Hör vad han tycker kunde bli bättre. Foto: SVT

Nästan riskfritt att köra olagligt i miljözonen på Hornsgatan

Uppdaterad
Publicerad

Inte ens tio personer har fått böter för att de kört alltför gamla bilar i miljözon klass 2 på Hornsgatan – trots att förbudet funnits i snart tre år.

Sedan 15 januari 2020 är det förbjudet att köra med äldre bilar som släpper ut för mycket avgaser på Hornsgatan. Då infördes miljözon klass 2 för att minska halten farliga avgaser i området. Men ytterst få har bötfällts för ha kört olagligt i zonen.

– Många blandar ihop reglerna för miljözonen med dubbdäcksförbudet, säger Fredrik Ehrström, yttre befäl på Södermalmspolisen.

Liten effekt på luftkvaliteten

Luften på Hornsgatan är nu den renaste på 30 år. Men miljözonen har hittills haft liten effekt på luftkvaliteten.

– Den har minskat avgasutsläppen med ungefär två procent. Hade reglerna följts hade minskningen legat på runt tio procent, säger Lars Burman på Stockholms stads miljöförvaltning.

Miljözon klass 3 införs 2024

Hornsgatan är den enda vägsträckan i Sverige som har miljözon klass 2. År 2024 kommer den ännu strängare miljözonen klass 3 att införas i Gamla stan och vissa andra delar i innerstan.

– Varje år dör runt 1 000 stockholmare i förtid på grund av den dåliga luften, säger klimat- och miljöborgarrådet Åsa Lindhagen (MP).

Hör mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.