Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag tycker att det är ett förkastligt sätt att uttala sig på”, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson om partikollegan Rebecka Fallenkvists inlägg. Foto: SVT/TT

Fallenkvist tas ur tjänst från SD efter uttalande om Anne Frank

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraten Rebecka Fallenkvist tas ur tjänst som programledare för SD:s mediekanal Riks efter ett inlägg på Instagram där hon beskriver Anne Frank som ”kåtheten själv”.  Inlägget har väckt stark kritik av bland andra Judiska Undomsförbundet, Judiska Centralrådet, Israels ambassadör i Sverige och SD:s partiledare.

Rebecka Fallenkvist kallade Anne Frank, som dog i ett koncentrationsläger under andra världskriget, för ”sedeslös” och ”kåtheten själv” i ett händelseinlägg på Instagram.

SD:s partiledare Jimmie Åkesson kallar uttalandet för ”förkastligt”:

– Folk säger dumma saker hela tiden. Sedan har hon själv försökt att förklara det här på olika sätt, vilket väl är en rimlig förklaring kanske, men jag tycker att det är ett förkastligt sätt att uttala sig på så klart, säger han i SVT:s Agenda.

Israels ambassadör i Sverige, Ziv Nevo Kulman, fördömer Fallenkvists inlägg, som han menar står i skarp konstrast till Sveriges ansträngningar att bevara minnet av Förintelsen. På Twitter kallar han inlägget för en ”avskyvärd förolämpning, respektlös mot minnet av Anne Frank”.

Judiska Centralrådet skriver i ett pressmeddelande:

”Normaliserande av ett förråat språkbruk och skamlös trivialisering av Förintelseoffers lidande är oanständigt och ovärdigt, desto allvarligare från en folkvald politiker som åtnjuter stort inflytande”, skriver Judiska Centralrådet i ett pressmeddelande.

Judiska ungdomsförbundet kräver att Rebecka Fallenkvist utesluts ur partiet, rapporterar P4 Stockholm.

”Okänslig och olämplig jargong”

Sverigedemokraternas presschef Oskar Cavalli Björkman skriver till TT att partiet ser allvarligt på Fallenkvists ”okänsliga och olämpliga jargong på sociala medier” och att en intern process har påbörjats med partiets HR-avdelning. Under tiden har Fallenkvist tagits ur tjänst som programledare för Riks, enligt presschefen.

Judiska Ungdomsförbundet beskriver Rebecka Fallenkvists Instagraminlägg om Anne Frank som ”vidrigt och smaklöst”. Foto: Twitter

Fallenkvist försvarar inlägget

I ett sms till DN skriver Fallenkvist, som nyligen blev invald som ledamot i Stockholms regionfullmäktige, att hennes inlägg har misstolkats.

”Boken utgör en gripande skildring av människans godhet och ondska. Den goda Anne som i de första kapitlen är som vilken ung tjej som helst, hon lever sitt liv i ro och finner ett intresse i killar (vilket jag belyste), ställs i kontrast till nazismens ondska. Min story syftade till det goda och mänskliga hos Anne – inte att förminska ondskan som hon utsattes för”.

Kritiserades efter valnatten

Fallenkvist uppmärksammades efter en intervju under valnatten där hon får frågan hur det känns efter SD:s valresultat, varpå hon svarar ”hel…g seger”.

SVT har vid ett flertal tillfällen sökt Fallenkvist.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se det omtalade uttalandet i klippet. Foto: Samhällsnytt

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.