• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bergsjö i Nordanstigs kommun, Gävleborgs län. Det brinner i en villa i Bergsjö i Nordanstigs kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Räddningsledaren uppmanar också allmänheten att hålla sig borta från platsen där det brinner. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Om tamdjur skadas av exempelvis en varg kan djurägare ansöka om ersättning hos länsstyrelsen enligt viltskadeförordningen. Vargen på bilden är fotograferad på Kolmårdens djurpark och har ingen koppling till artikeln. Foto: TT

Får ersättning för vargdödad hund

Uppdaterad
Publicerad

Hunden Lacey dödades av en varg i Brottby utanför Vallentuna i augusti. Nu får ägaren 20.000 kronor i ersättning av länsstyrelsen för angreppet.

Det var under en morgonpromenad den 17 augusti i år som Lacey, en brittisk dvärgspaniel på nio år, togs av en varg i Brottby norr om Vallentuna.

– I ögonblicket jag vände mig om och tittade ner, bet den Lacey i nacken, och jag skrek så det hördes in i husen, sa ägaren till Mitti efter attacken.

Bets rakt över ryggen

Vargen försvann med Lacey i munnen och hunden hittades senare död av länsstyrelsens viltvårdare. Enligt länsstyrelsen hade hunden bitits rakt över ryggen och dött nästan omedelbart efter attacken.

Får 20.000 kronor

Kort därefter fastställdes det att det var en varg som tagit hunden. Nu kompenserar länsstyrelsen Laceys matte med maxbeloppet 20.000 kronor för angreppet.

Rovdjursrivna tamdjur

Om tamdjur skadas av fredat vilt kan djurägare ansöka om ersättning hos länsstyrelsen enligt viltskadeförordningen. Ansökan måste ha kommit in senast tre månader efter angreppet, men skadan måste anmälas så snabbt som möjligt för att länsstyrelsens besiktningspersoner ska kunna bedöma skadorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.