Foto: TT arkiv

Hund dödad av varg i Kårsta

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare en sällskapshund har dödats av varg i Vallentuna. Det är det tredje vargattacken på en månad i närheten av Norrtälje.

Det var vid 08.00 på onsdagsmorgonen som en sällskapshund blev tagen av en varg i Kårsta. Det är den tredje hunden som dödas av en varg på kort tid i området.

– Våra experter på plats kan bekräfta att rör sig om ett vargangrepp och att hunden är död. Det ska ha hänt mitt framför ögonen på hundägaren. Vargen tog hunden och sprang iväg, säger Jonas Johansson, kommunikationschef på Länsstyrelsen i Stockholm.

Vargarna i Stockholms län

Det är den tredje hunden som dödas av en varg på kort tid i närheten av Norrtälje. Så sent som i slutet av förra veckan dödades en hund i Riala. Från början misstänkte Länsstyrelsen att det rörde sig om en och samma hanvarg från Norge och i veckan skulle Länsstyrelsen fatta beslut om skyddsjakt. Men efter DNA-prov visade det sig att det är två vargar i området – en tik som också är invandrad från Norge.

LÄS MER: DNA-prov visar – två vargar i Riala

– Vi ser allvarligt på det som hänt och att rovdjur närmare sig bebyggelse. Det är det här oönskade beteende och avvikelser hos rovdjur som ligger till grund för ett beslut om skyddsjakt. Nu samlar vi in kunskap om vargen för att kunna fatta ett beslut om skyddsjakt eller inte, säger Jonas Johansson, kommunikationschef på Länsstyrelsen.

LÄS MER: Hund dödad av varg i Riala

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargarna i Stockholms län

Mer i ämnet