Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Följ med ut till fartyget Pleijel och se vad som händer på Mälarens botten. Foto: Michelle Derblom Jobe/SVT

Här säkras Stockholmsregionens framtida el – i vattnet

Publicerad

På Mälarens botten pågår just nu en ovanlig aktivitet. Över 2 000 ton kabel har dragits från Ängbybadet till Sätravik och nu har nästa del i arbetet inletts – att säkra kablarna. Men till skillnad från land, där kablarna läggs i rör, används en helt annan metod.

Stockholms län växer och till år 2040 väntas folkmängden ha ökat med 16,5 procent, ungefär 394 400 personer, enligt siffror från Statistiska centralbyrån. Fler människor och en ökad digitalisering ställer högre krav på elnätet och just nu pågår ett 50-tal projekt som ska säkra Stockholmsregionens framtida elförsörjning.

Ett av dem är Beckomberga-Bredäng. Ett projekt som innebär att den luftburna elledningen ska ner under jord – och vatten. Ett arbete som inte är helt okomplicerat.

SVT följde med projektledare Jenny Nilander ut på sjön för att ta reda på hur kablarna ska säkras på Mälarens botten. Hör henne berätta i videon högst upp.

Projektet Beckomberga-Bredäng är en del av projektprogrammet Stockholm ström. I programmet ingår ungefär femtio delprojekt som genomförs av Svenska kraftnät, Ellevio och Vattenfall. Syftet är att förstärka och förnya elnätet i Stockholmsregionen.

Projektet Beckomberga-Bredäng genomförs av Ellevio och innebär att kraftledningen mellan Beckomberga och Bredäng, en sträcka på cirka 12 kilometer, ska byggas om. Nio kablar, á 40 kilogram per meter, ska förläggas under mark och på Mälarens botten.

Arbetet påbörjades i oktober 2019 och kommer att pågå till och med 2022. När projektet är avslutat kommer Svenska kraftnät ta över driften och kraftledningen kommer då att ingå i det svenska stamnätet.

Källa: Ellevio

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer