Fi startar politikerveckan: ”Vi får inte blunda för problemen”

Uppdaterad
Publicerad

Spånga IP är kanske inte platsen som förknippas med politikervecka men kanske kan det bli så i framtiden. På lördagen var Feministiskt initiativs partiledare Victoria Kawesa först ut som talare på politikerveckan i Järva.

Valdeltagandet är lågt i förorter som Tensta, Spånga och Hjulsta. Men politikerveckan i Järva ska få invånarna att komma närmare politikerna, det menar initiativtagaren Ahmed Abdirahman som också är grundare och ordförande i den ideella föreningen The Global Village.

SVT kommer hela veckan att sända talen live på webben. Via SVT Forum kan man med en dags fördröjning ta del av panelsamtal och debatter.

Politikerveckan i Järva

LÄS MER: ”Politikerna har misslyckats i förorten”

Först upp i talarstolen var Feministiskt initiativs nya partiledare Victoria Kawesa.

– Jag kommer att prata om bilden av förorten som är väldigt negativt och stigmatiserad. Men det finns också andra viktiga frågor att lyfta fram, så som arbetslöshet, trångboddhet och rädsla för våld, sade Victoria Kawesa (Fi) inför talet.

Hon fortsatte:

 – Jag kommer också att prata om det positiva med att bo i förorten. Jag är själv är uppvuxen i Tensta och Husby och vet vilken gemenskap det är där. Det är en miljö där man får träffa människor från hela världen. Men samtidigt kan vi inte blunda för de problem som finns.

LÄS MER: Analys – Margit Silberstein: Behövs mer än en Järvavecka

Har anklagats för att blunda för problem

Problem som tidigare har lyfts fram är kvinnors utsatthet i förorten. Nalin Pekgul har i en debattartikel kritiserat Vänsterpartiet för att blunda för det hedersförtryck som drabbar många unga kvinnor.

– Det är också någonting som Fi brukar anklagas för. Men det stämmer ju inte, det är verkligen att vara felinformerad. Det handlar istället om hur man definierar vad hedersvåld är för någonting. Jag tycker att det är tråkigt att vi fastnar i definitionsfrågorna när det handlar hur vi ska komma vidare ifrågan.

Anser du att kvinnor i förorten är extra utsatta?

– Människor i förorten är extra utsatta. Kvinnor i förorten måste få egen makt och få inflytande över sina liv. Många kvinnor lever idag på försörjningsstöd. Vi i Stockholm har satsat på att få ut dessa kvinnor i arbetslivet och det har vi också lyckats med.

Politikerveckan i Järva

10/6 Victoria Kawesa (Fi)

11/6 Jan Björklund (L)

12/6 Gustav Fridolin (MP)

13/6 Anna Kinberg Batra (M)

14/6 Annie Lööf (C)

15/6 Jonas Sjöstedt (V)

16/6 Jakob Forssmed (KD) (vikarierande partiledare)

17/6 Jimmie Åkesson (SD)

18/6 Stefan Löven (S)

Källa: järvaveckan.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politikerveckan i Järva

Mer i ämnet