Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kan vi får svar på varför vissa drabbas mer av långtidscovid? Hör överläkare Christer Lidman. Foto: TT/ SVT

Hundratals i kö till postcovidvården i Huddinge

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått drygt ett halvår sedan den nya postcovidmottagningen öppnade på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Men väntetiderna är långa och idag köar drygt 400 personer för vård.

– De nya patienterna som kommer idag har väntat sedan augusti, säger Christer Lidman, överläkare vid postcovidmottagningen.

Utöver de drygt 400 patienter som redan står i kö till mottagningen på Huddinge sjukhus kommer det in ytterligare 20 nya remisser varje vecka. I januari nådde dessutom smittspridningen av omikron toppnivåer, men hur det kommer att påverka väntetiderna är svårt att sia om.

– Jag kan tänka mig två scenarion, som att mildare sjukdom ger färre postcovid men å andra sidan så har flera insjuknat så kanske det blir flera fall, säger Christer Lidman som hoppas att köerna ska ha kortats till hösten.

Inte vårdats på sjukhus för covid-19

De flesta som kommer till mottagningen vårdades aldrig på sjukhus när de var sjuka i covid-19. Exakt hur många som drabbas av postcovid efter en covid-19 infektion är i dag oklart.

– När vi tittar på internationella siffror så är det mellan 10-30 procent som har ett eller flera symptom tre månader efter covidinfektionen, säger Christer Lidman.

I videon berättar överläkaren om vilka som drabbas mest och vilken hjälp som finns att få.

Vanliga symptom vid postcovid

  • Extrem trötthet
  • Andfåddhet och svårigheter att andas
  • Problem med minne och koncentration
  • Hjärtklappning och hög vilopuls
  • Lukt och smakförändringar

Källa: Doktor.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.