Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
När det ändras policys om rökning i samhället ökar antalet samtal till Sluta-röka-linjen drastiskt. Det visar en ny studie baserad på tjugo års data bakåt i tiden. Foto: Jessica Gow/TT

Rökare vill ha stöd att fimpa när regler i samhället ändras

Uppdaterad
Publicerad
Höjd tobaksskatt och en ny tobakslag är exempel på nya regler i samhället som fick samtalen till Sluta-Röka-Linjen att öka drastiskt. Det enligt en ny studie från Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin (CES) och Karolinska Institutet.

I samband med att den nya tobakslagen infördes förra sommaren och det blev rökförbud på uteserveringar ökade samtalen till Sluta-Röka-Linjen med 30 procent jämfört med samma period året innan. Ett annat exempel är när det blev lag på att ha bild- och textvarningar på tobakspaketen. Då ökade antalet rökare som ringde med 35 procent. Det visar att behovet av stöd för att bli rökfri ökar i samband med att det sker policyändringar i samhället, enligt studien.

Strävar efter rökfritt län

Region Stockholm ser positivt på resultaten och menar att ett lättillgängligt stöd är viktigt för att fler ska sluta röka.

– Det är glädjande att se att även förhållandevis billiga insatser kan göra så stor skillnad för människors hälsa och samtidigt bidra till framtida besparingar i form av minskade vårdkostnader, säger Christine Lorne (C), ordförande i Folkhälsoberedningen i Region Stockholm.

Christine Lorne (C), ordförande i Folkhälsoberedningen i Region Stockholm Foto: SVT

Christine Lorne (C) säger att Region Stockholm strävar efter att ha fem procent rökare, vilket skulle klassa länet som rökfritt. Nuvarande siffra är sju procent. Men det är en bit kvar förklarar hon.

– Det ser olika ut i länet. I vissa kommuner röks det mer, i andra mindre. Men vi jobbar med riktade insatser i de mer utsatta områdena där uppemot 20 procent röker, säger hon.

De senaste tjugo åren har antalet dagligrökare i landet halverats. Förklaringen som ges i studien är bland annat dyrare cigaretter, rökförbud på allmänna platser och reklamförbud. Tidigare självskattningsstudier, enligt CES har visat att 30 procent av de som ringde Sluta-Röka-Linjen är fria från tobak efter tolv månader.

Uppgång av SLR-samtal under pandemin:

Visa

Samtalen till Sluta-röka-linjen ökade i april 2020 med 44 procent när det gäller förstagångsringare, och i maj månad ökade förstagångsringarna på arabiska med 14 procent.

Ny statistik visar att antalet förstagångsringare ökade med nära 30 procent (från 326 till 419) perioden april/maj i år jämfört med samma period ifjol och det totala antalet samtal med 22 procent (från 971 till 1186).

Källa: Region Stockholm

Fakta om Sluta-Röka-Linjen:

Visa

Sluta-Röka-Linjen är en kostnadsfri stödlinje för alla som har funderingar kring att sluta röka eller snusa.

Här får du samtalsstöd via telefon, 020-84 00 00 och chatt. Du behöver inte gå till en vårdmottagning och du belastar heller inte vården.

Det finns också möjlighet att få information och stöd på olika språk, som arabiska, polska, somaliska, engelska, persiska, dari, tigrinja, spanska, turkiska och ryska via www.slutarokalinjen.se.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer