Akuten i Gällivare har den kortaste väntetiden i landet och Kiruna kommer på tredje plats Foto: TT

Fler väljer närakut före akutmottagning

Publicerad

Nya siffror som jämför november de senaste åren visar att 5 000 fler personer gått till närakut eller husläkarjour jämfört med förra året. Samtidigt är det 1 100 färre som besökte en akutmottagning.

– Stockholmarna väljer allt oftare närakuter eller husläkarjourer istället för akutmottagning när de är akut sjuka och det är helt rätt. Genom att ringa 1177 Vårdguiden går det enkelt att få råd av en erfaren sjuksköterska om var och när det är bäst att söka vård, säger Johan Bratt, chefläkare för Stockholms läns landsting, i ett pressmeddelande.

Årets influensa är på väg att öka men det går hittills långsamt. Toppen beräknas komma omkring månadsskiftet januari-februari. Förra året slog en tidig influensatopp under julhelgen mot både patienter och personal vilket ledde till ett ansträngt läge då.

Vårdplatser på sjukhusen i länet

Danderyds sjukhus, Capio S:t Görans sjukhus, Södertälje sjukhus och Norrtälje sjukhus har planerat för att ha lika många eller något fler platser än förra året. Södersjukhuset kan komma att ha något färre.

Karolinska Universitetssjukhuset kommer att ha färre platser men har lagt om sina arbetssätt med bland annat mer operationer som dagkirurgi och fler akuta operationslag.

Bättre planering

Andra insatser som akutsjukhusen arbetar med är fler yrkesgrupper som deltar i vårdarbetet, mer dagkirurgi och smidigare samarbete med kommunerna.

– Vårdgivarna har gjort en omsorgsfull planering och akutsjukhusen arbetar med att ha rätt sorts platser öppna och att se till att samarbetet kring patienten är så effektivt som det bara går. Trots det vet vi att det kommer bli ansträngt när det är svårt att bemanna vårdplatser och därför arbetar varje vårdgivare med dagliga avstämningar och alla chefläkare har löpande kontakt för att kunna ta nya beslut vid behov, säger Johan Bratt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.