Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera av spelarna har kopplingar till AIK. Hör klubbens vd Fredrik Söderberg. Foto: TT/SVT/Leonora Toplica

Allsvenska fotbollsspelare skrivna i Sverige – trots utlandsflytt

Uppdaterad
Publicerad

60 spelare från allsvenskan och 10 från superettan är folkbokförda i Sverige, men har sina karriärer utomlands. Det visar SVT Nyheter Stockholms granskning. Enligt Skatteverket kan det röra sig om folkbokföringsbrott och nu överväger flera av klubbarna att se över sina rutiner.

Det handlar om spelare som tidigare tillhört en klubb i allsvenskan eller superettan, men som sedan blivit utlandsproffs och som fortfarande står skrivna på sina gamla adresser. I många av fallen går det också att se att spelarna är skrivna på gamla lägenheter som klubbarna stått för. 

Flest i Stockholm

Av de 70 spelarna, som fortsatt är folkbokförda i Sverige, har över var tredje spelare i granskningen koppling till Djurgårdens IF, Hammarby IF eller AIK.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

Ett exempel: En spelare som blev utlandsproffs 2014. Trots detta är spelaren fortsatt folkbokförd på en adress i Sverige.

Nio av spelarna i granskningen går att koppla till AIK.

Hör hur AIK Fotbolls vd Fredrik Söderberg ser på detta i videon ovan.

Hammarby IF och Djurgårdens IF vill inte ställa upp på intervju utan skriver i en skriftlig kommentar till SVT att det är upp till spelaren själv, men att de ska se över sina stadgar kring detta i fotbollskontrakten.

SVT Stockholm har sökt flera av spelarna och deras representanter, men utan resultat.

Folkbokföring

Grundregeln att utgå ifrån när det kommer till folkbokföring är att du ska vara folkbokförd där du är bosatt. Du anses vara bosatt där du regelbundet sover. Det gäller oavsett om det är du själv som äger bostaden eller inte.

Källa: Boupplysningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

Mer i ämnet