Flexibel skolstart ska minska trängsel i kollektivtrafiken. Foto: TT/Arkivbild

Flexibel skolstart ska minska trängsel

Uppdaterad
Publicerad

Under coronapandemin har landets gymnasister studerat på distans. När höstterminen börjar ska de tillbaka till sina skolor igen och nu planerar regionen för att minska trängseln i kollektivtrafiken.

I Stockholms län så pendlar nästan hälften av alla gymnasister till en annan kommun. Även de som går i gymnasiet på hemmaplan åker ofta buss eller tåg för att ta sig till skolan.

Nu vill bland andra Länsstyrelsen att gymnasieskolorna varierar sina starttider på morgnarna så att det inte blir så mycket trängsel inom kollektivtrafiken.

Corona i Stockholm

– Vi började diskutera redan i juni för att se vad det finns för gemensamma grepp vi kan använda, säger Filip Strandberg, handläggare på Länsstyrelsen.

Kort om tid

Det man kom fram till är att det är upp till de enskilda skolorna vad man vill och kan göra. Förutom att uppmana elever att cykla eller gå till skolan, så hoppas man på att skolorna planerar så att skoltiden sprids ut över hela dagen. Om startiden varierar inom en eller ett par timmar, så kommer det att betyda mycket för hur trångt det blir på tåg och bussar.

Bakom satsningen står Stockholms stad, Länsstyrelsen, StorSthlm och trafikförvaltningen i Region Stockholm.

– Det vi har sagt är att kommunerna får göra det här efter sina förutsättningar. Vi förstår att det är kort om tid, men ingen har motsatt sig, säger Filip Strandberg.

Gett i uppdrag

En kommun som bestämt sig för att hjälpa till är Huddinge.

– Vi vill ta vårt ansvar i den mån det är möjligt. Därför har alla Huddinges gymnasierektorer fått i uppdrag att se över om det går att justera starttiderna inför höstterminen, säger Patrik Forshage som är Huddinges gymnasie- och arbetsmarknadsdirektör i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet