– Normalt är det 150 flighter om dagen på Bromma flygplats – nu är det fyra, säger Per G. Braathen, BRA:s ägare. Hör honom i klippet. Foto: Pia Heick/SVT/Braganza

Flygbolag öppnar för att stänga Bromma flygplats

Uppdaterad
Publicerad

Flygbolaget BRA, som drivit en majoritet av flygtrafiken på Bromma flygplats, säger nu att de är redo att flytta från Bromma till Arlanda om regeringen fattar det beslutet. Det får Miljöpartiet och Socialdemokraterna i Stockholms stad att åter kräva att Bromma stängs.

– Det finns nu ingen inblandad aktör som vill ha kvar Bromma, säger Karin Wanngård (S), oppositionsborgarråd.

Innan coronapandemin slog ut en stor del av flygtrafiken stod flygbolaget BRA för 97 procent av trafiken på Bromma flygplats. Men nu säger BRA:s ägare att man är beredd att flytta från Bromma.

– Klart är att det i ett litet land som Sverige inte går att ha två konkurrerande nätverk i inrikesflyget. Ska Sverige få det optimala nätverket efter krisen, är Arlanda svaret. Vi borde ta död på myten om att utan Bromma överlever inte Sverige, säger Per G. Braathen till Dagens industri, som var först med att rapportera om BRA:s inställning i frågan.

Vill ha möte med partiledarna

Efter Braathens uttalande säger Socialdemokraterna i stadshuset att Stockholms stad bör kalla partiledarna för M, KD, L, C och SD till ett möte om Bromma flygplats.

I ett mail till SVT skriver finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M) att det nu är hög tid att regeringen ger besked.

– Staten äger Bromma flygplats, och därmed kan endast regeringen svara på frågan om Brommaflygets framtid. Regeringen måste nu ta ansvar för att säkerställa nödvändig kapacitet på Arlanda och stärka kommunikationerna till flygplatsen. Så tryggar vi Stockholms konkurrenskraft för framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.