Folkets Husby lanserar filmplattform

Uppdaterad
Publicerad

Video-filformatet .mov har fått ge namn till Folkets Husbys nya filmplattform. Yusuf Hussein var en av de som under pilotlanseringen av projektet fick stöd att ta fram sin poesifilm ”Perspektiv” som ska utmana bilden av förorten.

Nu satsar man på film i Järva. Flera stora produktioner har på senare tid filmats i området, där skådespelarensemblerna till stor del har utgjorts av Järvabor.

Folkets Husby förklarar att de ser ett stort intresse av film bland de boende, inte bara vad gäller skådespeleri, utan intresset finns i alla spektrum av mediumet.

Nyheter från SVT:s Järvaredaktion 2022

– Det handlar inte bara om att stå framför kameran, utan intresset för att filma och skriva manus är lika stort. Det finns ett behov av att få äga sin egna historia, säger Nader Attiyah, processledare på Folkets Husby.

Utmanar fördomar

Filmskaparen Yusuf Hussein instämmer. Det är också just det han själv försökt skildra i sin film ”Perspektiv” som han tagit fram med hjälp av filmplattformen.

– Det är positivt att andra utifrån kommer och berättar om Järva, men dessa berättelser är sällan positiva. Risken blir då att någon som inte bor här får en skev uppfattning om området. I min film utmanar jag just detta, de förutfattade meningar som kan uppstå när du ser ett par killar stå och hänga i Rinkeby.

Se en bit av Yusuf Husseins film i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s Järvaredaktion 2022

Mer i ämnet