Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör klinikchefen Hesam Jaafar berätta varför fler barn i Rinkeby har hål i tänderna. Foto: Leonora Toplica/SVT

Folktandvården i Järva vittnar om utmaningar: ”Barnen har fler hål i tänderna”

Publicerad

Regionens kommande satsning på tandhälsa för barn välkomnas av Folktandvården i Järva. Samtidigt menar kliniken att den extra slanten inte täcker prishöjningarna på tandvårdsmaterial.

– Det vore bra om man såg över grundersättningen som inte har höjts mer än 46 kronor på tio år, säger klinikchefen Hesam Jaafar.

Den höjda ersättningen som regionen väntas klubba igenom riktar sig till barn i områden där tandhälsan är sämre jämfört med andra delar av regionen. Järvafältet är ett sådant område.

– Det vi tror ligger till grund för det är att man har andra vanor. När vi jobbar förebyggande med tandvård handlar det om att hjälpa föräldrar att ta till sig rätt kunskaper och vanor, säger Hesam Jaafar.

Nyheter från SVT:s Järvaredaktion 2023

I klippet förklarar klinikchefen vilka vanor han syftar på.

Tacksam – men efterlyser mer

Hesam Jaafar berättar att kliniken är tacksam för varje krona de får. Samtidigt konstaterar han att ersättning inte blir särskilt hög per barn och år.

– I vårt område innebär höjningen egentligen inte mer än 57 kronor per barn och år.

Regionen: Ville rikta pengarna dit ohälsan är störst

Jaafar efterfrågar en höjning på grundersättningen för barntandvården. Men någon höjning av det generella stödet är inte aktuellt.

– Hade vi höjt den generella barnpengen då hade den gått till helt friska barn likaväl som helt sjuka barn så vi kände att vi ville rikta pengarna till dit ohälsan är som störst, säger Karin Fälldin (C), ordförande i folkhälso- och tandvårdsberedningen i region Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s Järvaredaktion 2023

Mer i ämnet