Förlossningen på S:t Görans sjukhus kommer drivas av Capio. Foto: Lars Pehrson/TT

Förlossningskliniken på S:t Görans sjukhus öppnar 2023

Uppdaterad
Publicerad

Den planerade förlossningskliniken på S:t Görans sjukhus kommer att öppna redan 2023. Det meddelar regionledningen till Dagens Nyheter på onsdagen. Tidigare har planen varit att öppnandet skulle ske 2026.

De senaste veckorna har förlossningsvården varit hårt kritiserad. Uppsägningar och demonstrationer har lett till att regionen skakat fram hundratals miljoner extra, samt löften om en barnmorska per födande.

Nu kommer beskedet att en ny förlossningsklinik kan öppna 2023. En ny förlossningsklinik har efterfrågats av barnmorskorna, som sett det som en förutsättning för en fungerande vård. Tidigare har det talats om att öppnandet av S:t Görans sjukhus skulle tidigareläggas, men något besked har inte kunnat presenteras.

– Det görs varje år en bedömning över förlossningsbehovet, vi hade nog sett det här behovet komma ändå men nu får vi det på plats snabbare. Vi ska verkligen inte undervärdera barnmorskornas insats i att väcka frågan om deras arbetssituation, den har betytt mycket, säger Anna Starbrink till DN.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Irene Svenonius (M) mötte demonstranter utanför regionhuset. Utan engagemanget skulle reformerna inte kommit lika fort, säger hon. Foto: Lisa Liljefors, SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Förlossningskrisen i Stockholms län

Mer i ämnet