Hör Max Ekberg på Södertörns brandförsvarsförbund svara på vad som görs just nu. ”Vi beklagar verkligen den negativa påverkan”. Foto: Bild från Youtube

Föroreningarna kring sopbranden jämförs med New Delhi

Uppdaterad
Publicerad

De mätningar som gjorts kring avfallsbranden i Kagghamra i Botkyrka visar att föroreningarna inte är så skadliga att någon akut evakuering krävs, enligt räddningstjänsten. Däremot finns risk att branden ger långsiktiga effekter på miljön och kommunen planerar för löpande mätningar av luften. Det framkom på ett direktsänt informationsmöte på torsdagen.

Mätningarna genomfördes mellan 30 december och 10 januari vid branden och i Söderängstorp runt en kilometer därifrån av MSB samt Stockholms luft- och bulleranalys. Medicinsk expertis har hjälpt räddningstjänsten att tolka värdena.

– Vårt primära fokus har varit att se om röken innehåller en mängd partiklar eller ämnen som gör att vi akut måste evakuera folk. Det behovet finns inte så länge branden ser ut som den gör nu, säger Max Ekberg, tillförordnad räddningschef på Södertörns brandförsvarsförbund.

– Får vi en förändrad brandutveckling kan vi komma i läge för ett annat beslut, fortsätter han.

I nivå med vissa asiatiska storstäder

De uppmätta halterna av partiklar bland grannarna är emellertid i nivå med halterna i vissa förorenade storstäder i Asien, enligt rapporten.

– Det här ligger över nivåerna i storstäder i Europa när det är som sämst. Däremot ligger det lägre än när det är som sämst i New Delhi och Peking, säger Tom Bellander, professor vid centrum för arbets- och miljömedicin vid Karolinska institutet.

Han säger att det inte säkert går att uttala sig om hur skadlig röken kan vara på sikt.

– Vi vet inte riktigt vad som finns i den. Har man otur kan det finnas substanser som är mer toxiska, men jag bedömer det ändå som relativt osannolikt att det skulle kunna ge långsiktiga effekter.

Han påpekar dock att det inte finns några ofarliga luftföroreningar och att man gör bäst i att hålla sig inomhus om man känner irritation i luftvägarna eller om röken går mot bostaden.

Började brinna före jul

Informationsmötet anordnades av Botkyrka kommun mellan 17 och 18 på torsdagen och invånare bjöds in för att ställa frågor om branden till tjänstemän och räddningstjänst.

Branden har pågått sedan den 23 december. Räddningstjänsten har inte påbörjat någon släckning då det finns risk för skred som kan skada personal samt att föroreningar riskerar att spridas med vatten. Max Ekberg säger att räddningstjänsten undersöker flera möjliga metoder.

– Så fort vi vet att vi kan släcka på ett säkert sätt där ett släckningsarbete har större nytta jämfört med eventuella negativa effekter – då kommer vi att börja släcka, men just nu kan jag inte säga när det arbetet kan påbörjas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skandalerna med sophögar

Mer i ämnet