Foto: TT arkivbild

Forskare: Musselodlingar inte effektiva mot övergödning

Uppdaterad
Publicerad

Musselodlingar har förespråkats som en åtgärd för att minska övergödningen i Östersjöns kustområden. Men nu menar forskare vid Stockholms universitet att det inte är en kostnadseffektivt metod.

Tanken är att musselodlingarna ska hjälpa till att rena Östersjön då näringsämnena kväve och fosfor binds upp i musslorna. När musslorna senare plockas upp ur vattnet så följer de oönskade ämnena med. Men enligt forskarna gör Östersjöns låga salthalt att musslorna växer långsammare och har lägre kväveinnehåll än på västkusten.

Satsa på andra åtgärder

Forskarna menar att stora musselodlingar kan öka risken för syrebrist på Östersjöns bottnar. De anser även att det finns kunskapsluckor kring de negativa effekterna av stora musselodlingar i Östersjön och att man därför bör vänta. I stället bör staten satsa på andra metoder för att motverka övergödning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.