Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör professor Sara Landström berätta vad det är som gör att människor skuldbelägger Adrianas anhöriga. Foto: Omar Daham/SVT/arkiv

Fenomenet victim blaming – därför möts Adrianas anhöriga av hat

Uppdaterad
Publicerad

När det otänkbara inträffar vill människor hitta förklaringar till hur det kunde ske. Även anledningar till att det inte skulle hända en själv. För vissa riktas då fokus mot brottsoffret. Fenomenet kallas för ”victim blaming” och det är något som Adrianas familj vittnar om.

Victim blaming innebär en slags sekundär viktimisering där hela eller delar av skulden läggs på den som har utsatts för brott.

Det är vanligt i bland annat sexualbrott mot kvinnor, där offret först har blivit utsatt för själva brottet och sen skuldbeläggs genom frågor om hur hon var klädd eller om hon var alkoholpåverkad.

Nyheter från redaktionen i Flemingsberg

Chansen till bearbetning försämras

Men det förekommer även i andra brottskategorier och är något som drabbat Adrianas familj. Sedan hon sköts till döds sommaren 2020 har de mötts av kommentarer där de skuldbeläggs för Adrianas död.

– Det är fullt naturligt att Adrianas anhöriga drabbas av enorma skuldkänslor och tänker på alla saker de hade kunnat göra annorlunda. Att samhället då lägger ytterligare skuld gör att deras chanser att bearbeta det här försämras, säger Sara Landström, professor i psykologi vid Göteborgs universitet.

Varför får Adrianas anhöriga hat, vilka mekanismer ligger bakom victim blaming och hur ska man bemöta det? Det svarar professor Sara Landström på i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från redaktionen i Flemingsberg

Mer i ämnet