Den häktade brittiske medborgaren får nu en ny försvarare. Foto: Pontus Lundahl/TT

Försvarare byts ut i Muskömålet – utesluten advokat hoppar av

Uppdaterad
Publicerad

Den advokat som i förra veckan uteslöts från Advokatsamfundet hoppar av från sitt uppdrag som försvarare av en av de misstänkta för intrånget på örlogsbasen Muskö. Det framgår av domstolshandlingar som SVT Nyheter tagit del av.

Advokaten har begärt att få bli entledigad från sitt uppdrag och tingsrätten har utsett en annan försvarare till den brittiska medborgare som tillsammans med en person från Belgien sitter häktad misstänkt för bland annat obehörigt tillträde till skyddsobjekt.

SVT Nyheter har tidigare i år berättat hur Migrationsverkets tillsynsenhet rullade upp den härva där advokaten bland annat skickat in falska fullmakter för att få fler uppdrag som offentligt biträde åt asylsökande. Advokaten stoppades och polisanmäldes i början av året av Migrationsverket, och accepterade villkorlig dom och böter i så kallade strafförelägganden.

Som SVT Nyheters granskning visade går Migrationsverkets beslut inte automatiskt vidare till rättsväsendet, utan ett stoppat ombud kan i vissa fall fortsätta agera i domstolar. Så till exempel i detta fall.

Beslut skickades ut

Men Migrationsverket hade också gjort en anmälan till Advokatsamfundet som i slutet av förra veckan fattade beslut om uteslutning, och ett sådant beslut skickas direkt ut till samtliga domstolar inklusive Södertörns tingsrätt som har hand om Muskömålet.

En offentlig försvarare måste enligt lag vara advokat. Domstolen begärde ett yttrande från försvararen som alltså svarade med att lämna sitt uppdrag.

SVT har utan resultat sökt den nu uteslutna advokaten, som tidigare uppgett att motivet till förfalskningarna av fullmakter till Migrationsverket var att processen för en asylsökande inte skulle behöva bromsas av ett byte av biträde.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Musköintrång

Mer i ämnet