Situationen på våra sjukhus ser ljusare ut, men Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör, ser tre orosmoln vid horisonten. Foto: Jessica Gow / TT

Halvering av covid-sjuka sedan december

Uppdaterad
Publicerad

I Region Stockholm har en halvering skett i antalet covid-sjuka som behöver sjukhusvård sedan toppnoteringen i december.

Regionen går nu ned från förstärkningsläge till stabsläge, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson på en presskonferens.

350 patienter vårdas just nu med covid-19 på regionens sjukhus. Ett 50-tal patienter är inskrivna på intensivvårdsavdelningar, vilket också är en minskning jämfört med de senaste veckorna.

-Vi är fortfarande inne i en mycket allvarlig situation, alla sjukhus har fortfarande ett förhöjt beredskapsläge och hela sjukvården i Region Stockholm är beredda på att nedgången kan bytas mot en uppgång i sjukvårdsbehovet, säger Björn Eriksson.

Flera sjukhus i Stockholmsområdet har de senaste dagarna också gått ned i beredskapsläge.

Stor skillnad

Totalt har 85 500 vaccindoser levererats ut till regionens vaccinationscentraler och 42 000 personer har fått sin första dos, och ytterligare 7 100 har fått både dos ett och två, enligt vaccinsamordnaren Magnus Thyberg. Han understryker dock att siffrorna kan vara upp till sju dagar gamla eftersom registreringen tar tid.

-Tittar man på antalet utdelade doser så är det stor skillnad mot antalet givna doser. Ju längre tid som går desto mindre andel av vaccinationerna kommer se ut som att de inte är använda än, säger han.

Vaccinationstakten begränsas just nu av bristen på vaccin, enligt Magnus Thyberg. Många vill och kan vaccinera fler.

Många på säbo

Runt 85 procent av personer på särskilt boende (säbo) har fått sin första vaccindos och vaccination av dos två pågår. I kommunal vård och omsorg har 31 procent fått sin första spruta och 66 procent har bokat in tid hos vaccinatör.

När vaccinationerna går vidare i nästa fas kommer alla över 70 år att få information hemskickad till sig för att boka tid. Thyberg har inget besked om när vaccinationerna kan öppnas för den breda allmänheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet